Fiskar

Tipsen haglar – tonfisk simmar åter i Öresund

Av: 

TT

NYHETER

Utfiskad, hotad och sällsynt – från att ha varit nästan helt borta kommer allt fler rapporter om hur blåfenad tonfisk syns i Öresund.

Flera vittnar nu om oväntade möten med den mycket stora fisken.

– Jag fick nästan hjärtklappning, berättar sportdykare Jonny Magnusson från Helsingborg för TT.

Mötet inträffade utanför Hakens fyr på ön Ven för tre veckor sedan. Jonny Magnusson, aktiv i Helsingborgs Sportdykarklubb Delfinen, satt i följebåt till ett par simmare när en tonfisk – den första han någonsin sett i våra vatten – plötsligt dök upp.

– Då får jag se besten, vi talar om flera hundra kilo. Jag blev helt lyrisk.

Tre meter lång

Fler vittnar om tonfiskens närvaro i sundet. Den sällsynta rovfisken är här igen, intygar marinbiolog Jens Peder Jeppesen, som är chef på Öresundsakvariet i Helsingör.

– Det är den helt säkert. Jag har lyckligtvis sett den själv i år, säger han till TT och berättar om hur tonfisk plaskade över vattenytan när han och en gymnasieklass var ute till havs tidigare i september.

– De förstod ju knappt vad de hade sett, för fisken är ju tre meter lång. En jättefisk!

I dag är den en ansedd läckerbit på sushi. Men larmen om hur blåfenad tonfisk är på väg bort har haglat tätt genom åren, bland annat på grund av storskaligt fiske. Förr i tiden fanns det däremot gott om den makrillsliknande giganten i många vatten, inte minst i Öresund.

Men då var den knappast populär, vare sig i nät eller på middagstallrik, påpekar Michael Palmgren som är verksamhetschef på Marint Kunskapscenter i Malmö.

– Vi hade ända fram till 1950-talet gott om tonfisk. Men dåtidens fiskare fiskade den inte, utan de ville fiska hederlig sill, torsk och skrubba.

"Kokar av tonfisk"

Sedan kom det storskaliga fisket, och när tonfisken alltmer försvann från Atlanten innebar det samtidigt färre silverglänsande giganter i Kattegatt och Öresund. I början av 1960-talet var den i stort sett borta från sundet, enligt Michael Palmgren.

– Ja, den var borta ända till nu... nu har vi sett tonfisk, och det började för sex, sju år sedan. Sedan har det vartenda år kommit in flera rapporter, säger han och fortsätter:

– Nu senast kom ett tips om att det kokar av tonfisk utanför Sofiero i Helsingborg. Men vi var där i söndags och såg inga. Då ska man ha ren tur.

Vill ha mat

Den blåfenade tonfisken ses allt oftare i svenska vatten, enligt Havs- och vattenmyndigheten. Orsaken? Bland annat minskat fisketryck i Medelhavet kombinerat med bytesfiskvandringar av främst sill och makrill.

Fisken är dock fortsatt rödlistad av Internationella naturvårdsunionen (IUCN), och man får inte fiska upp den.

Hur mycket tonfisk som faktiskt rör sig in i Öresund är svårt att säga. Hittills i år har Öresundsakvariet fått in 14 observationer från allmänheten. Troligtvis rör sig fisken många tillsammans i stim, och dess närvaro indikerar att sundet har gott om mat, säger Jens Peder Jeppesen.

– De kommer bara för att äta makrill, sill och näbbgädda, och förekomsten av de här tre fiskarna är god.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Tonfiskens öde i Japan. En 230-kilos blåfenad tonfisk, inköpt av den japanske sushikungen Kiyoshi Kimura för 7.36 miljoner yen.
Tonfiskens öde i Japan. En 230-kilos blåfenad tonfisk, inköpt av den japanske sushikungen Kiyoshi Kimura för 7.36 miljoner yen.
Publisert:

LÄS VIDARE

Hoppande tonfisk siktad i Öresund – igen

ÄMNEN I ARTIKELN

Fiskar

Öresund

Malmö

Djur & natur

Fiske

Helsingborg

Kattegatt