Chefsbyte kan försenas i EU

Av:  Bryssel, TT:s korrespondent

EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen riskerar att få vänta på sin jobbstart. Arkivbild.
EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen riskerar att få vänta på sin jobbstart. Arkivbild.

Ursula von der Leyen, Ylva Johansson och alla andra i nästa EU-kommission riskerar att få vänta på sin jobbstart, kanske ända till december.

Ordförandens ställning är redan i gungning.

Enligt planerna ska ordförande Ursula von der Leyen och hennes kommissionärer ersätta Jean-Claude Junckers manskap den 1 november. Att EU-parlamentet säger nej till de nominerade kommissionärerna från Ungern, Rumänien och Frankrike ställer dock till det.

Stor tveksamhet råder nu om man verkligen hinner granska, fråga ut och godkänna nya namn från de tre länderna i tid till den 23 oktober då hela kommissionen är tänkt att bli godkänd.

I Rumänien föll dessutom landets socialdemokratiska regering i en förtroendeomröstning i torsdags, vilket har gjort processen kring nästa rumänska kommissionär högst oklar. President Klaus Iohannis hoppas dock ha en ny regering på plats redan på tisdag.

Juncker sitter kvar?

Men den nuvarande EU-kommissionen oroar sig inte.

– Vi är redo för alla eventualiteter, som alltid. Om det blir en försening kommer den nuvarande kommissionen att arbeta vidare som en interrimskommission, vilket redan har skett tre gånger tidigare, konstaterar kommissionens chefstaleskvinna Mina Andreeva på sin dagliga lunchbriefing i Bryssel.

Senast var det hösten 2009 som kommissionärstillsättandet drog ut på tiden, vilket gjorde att de nytillträdda fick vänta ända till januari 2010 innan man fick ta över.

Löften förnekas

Samtidigt svallar fortfarande känslorna kring EU-parlamentets fällning av Frankrikes kommissionärskandidat Sylvie Goulard.

President Emmanuel Macron surnade till ordentligt i torsdags och förklarade öppet att von der Leyen lovat honom att parlamentets största partigrupper redan på förhand sagt ja till att godkänna Goulard. Det förnekas dock bestämt av partigrupperna.

Striden har fått det att gunga rejält under von der Leyens fötter – inte minst eftersom en talesman för henne valt att kommentera med att man varken vill bekräfta eller förneka någonting.

Macron manar nu till besinning.

– Vi måste lämna de nuvarande spänningarna bakom oss och se till att vi får en stark kommission, säger den franske presidenten enligt nyhetsbyrån AFP.

Publisert:

LÄS VIDARE