Bekräftat fall av covid-19 i Kriminalvården

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Kriminalvården har fått sitt första bekräftade fall av covid-19. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Kriminalvården har fått sitt första bekräftade fall av covid-19. Arkivbild.

Kriminalvården har fått sitt första bekräftade fall av covid-19. Och antalet bekräftat smittade kan öka i takt med att intagna med symtom nu börjat testas.

– Vi har ett bekräftat fall i Stockholmsregionen i dagsläget. Men vi har också ett antal intagna med symtom, säger Jörgen From Nordin, enhetschef på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning, till TT.

Kriminalvården har nyligen fått tillgång till snabbtester och håller nu på att testa intagna som uppvisat symtom.

– Vi är måna om att kunna testa dem så fort som möjligt.

Smittade isoleras

Personer på anstalter eller häkten som bekräftas vara smittade eller har symtom placeras avskilt för att förhindra smittspridning.

Kriminalvården vet ännu inte om personen med bekräftad smitta också smittat fler men hoppas få snar klarhet när testmöjligheten nu finns.

– Vi har precis fått testerna och fått instruktioner hur vi ska göra. Vi fokuserar där vi misstänker att det kan finnas smittspridning. Vi tittar så klart på det ställe där vi har ett konstaterat fall främst, säger Jörgen From Nordin.

Han vill med hänvisning till patientsekretess inte uppge vilket häkte eller vilken anstalt den bekräftad smittade personen befinner sig på.

– Det enda vi kommenterar är att det är i Stockholmsregionen.

Utsatt grupp

När spridningen av coronaviruset tog fart i samhället drogs alla permissioner in och det blev förbjudet att ta emot besök på anstalter och häkten. De intagna reagerade på de nya reglerna och på vissa anstalter uppstod ordningsstörningar.

Men enligt Jörgen From Nordin är det nu lugnt bland de intagna och det tror han beror på att alla nu förstått allvaret.

– Nu är våra klienter väldigt införstådda med det här och det arbete vi gör och de upplever att de får bra information. Man är en utsatt grupp när man inte kan styra över sitt eget liv. Men de är ju också måna om att det inte kommer in smitta så besluten vi tagit kring att man inte får ta emot besök och inte får permissioner har välkomnats av de flesta intagna.

Publicerad: