Coronapandemin

USA förlänger coronaisoleringen efter snabb smittspridning

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Dödssiffran i USA stiger explosionsartat.

Experterna befarar uppåt 200 000 döda amerikaner.

I veckan skulle den utlysta isoleringsperioden ta slut och Donald Trump har sagt sig vilja öppna landet innan påsk.

Nu har han förlängt ”social distanserings-lagarna” till 30 april.

– Inget skulle vara värre än att ta ut segern innan segern är bärgad, säger Trump.

USA:s högste infektionsläkare befarar att uppåt 200 000 amerikaner kan komma att dö i coronautbrottet som exploderat i landet.

Från runt 1 000 dödsfall i torsdags till över 2 000 fall i lördags.

– När jag tittar på hur läget ser ut så skulle jag säga att vi kommer få mellan 100 000 och 200 000 fall, ursäkta dödsfall. Jag menar, vi kommer få miljoner fall, säger doktor Anthony Fauci i CNN.

Flera veckors karantän

Han är en förespråkare för att de isoleringsregler som råder just nu i USA ska förlängas och gälla en längre tid framöver. Och han säger att det handlar om ett antal veckor innan den sociala distanseringen ska få avbrytas, rapporterar The Hill.

Det som avgör hur lång tid reglerna bör gälla avgörs av förmågan att snabbt kunna testa människor och virusets utvecklingskurva.

– Som jag har sagt förut, det är sant att det är viruset som bestämmer tidsramen, säger han enligt The Hill.

De nuvarande coronareglerna som ska få amerikanerna att hålla sig hemma går ut i början av veckan. På en presskonferens under söndagskvällen meddelade president Donald Trump att de förlängs till 30 april.

USA:s president Donald Trump, landets högste infektionsläkare Anthony Fauci och doktor Deborah Birx, Vita husets samordnare för åtgärder mot coronaviruset.

Foto: Patrick Semansky / TT

Washington Post rapporterade tidigare under dagen att landets ”insatsstyrka” mot coronaviruset kommer att presentera sina rekommendationer och sitt underlag för presidenten under den kommande veckan.

– Även om presidenten har sagt att han vill öppna upp landet igen inom veckor och inte månader så kommer vi att visa upp den här datan för honom. I slutändan kommer presidenten fatta det beslut han anser är bäst för det amerikanska folket, sa vicepresident Mike Pence till Fox News.

Donald Trump har själv uppgett att han har en egen plan för hur landets ska kunna börja att lätta på restriktionerna och få igång ekonomin igen, skriver Washington Post. Bland annat ska counties (motsvarande ungefär kommuner) få olika riskklasser som avgör åtgärderna som sätts in.

Exakt hur presidentens plan ska se ut ska enligt Vita huset presenteras de kommande dagarna.

Stor spridning

Under helgen har smittspridningen exploderat på olika håll i landet och Deborah Birx, samordnare för Vita husets corona-grupp, säger att hela USA kommer drabbas.

– Ingen stat, inget storstadsområde kommer att komma undan, säger hon enligt Washington Post.

På söndagen steg dödssiffran till 2 381 dödsfall och över 130 000 bekräftade fall. Ett av de värst drabbade områden är staten New York:

59 513 människor är smittade och i staten har 965 dödsfall bekräftats.

USA:s smittskyddsmyndighet uppmanar invånarna i New York och grannstaterna New Jersey och Connecticut att avstå från icke-nödvändiga inrikesresor de närmaste 14 dagarna.

New York-guvernören Andrew Cuomo har också redan förlängt ”paus-läget” som staten är satt i.

”Det betyder att icke-samhällskritiska arbetare ska fortsätta arbeta hemifrån fram till åtminstone 15 april. Vi kommer att göra nya utvärderingar varannan vecka” twittrar Cuomo.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka blommor och överraska någon du inte kan träffa: Välj vacker bukett och beställ säker hemleverans här.

Interflora

PODD Coronaviruset och kampen för ett vaccin

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om när ett vaccin kan vara klar och vilka risker finns när forskarna jobbar under en sån tidspress? Gäst är Jorma Hinkula.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

USA

Donald Trump

Anthony Fauci