Biden fördömer Trumps agerande: ”Han är en del av problemet”

Av: Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

USA:s president Donald Trump kallade in militären till Vita huset i Washington för att stoppa upploppen.

Joe Biden fördömer presidentens agerande.

– Han är en del av problemet och ser till att det eskalerar, sa Joe Biden i ett livesänt tal.

Kravallerna och upploppen efter Geogre Floyds död fortsätter att skaka USA. Protesterna har spridit sig från stad till stad och trots nattliga utegångsförbud i flera städer eskalerar protesterna allt mer.

Under måndagskvällen använde sig president Donald Trump en 213 år gammal lag som gjorde att han kunde kalla in militären. Polis avlossade därefter tårgas mot fredliga demonstranter utanför Vita huset.

Joe Biden höll under tisdagsmorgonen ett livesänt tal från Philadelphia och rasade över Donald Trumps hantering av situationen.

– USA måste vända ilska till ett syfte. Vi måste bli en nation där män och kvinnor behandlas jämställt. Smärtan är nu en del av vår råa verklighet. Presidenten måste bli en del av lösningen. Nu är han en del av problemet och ser till att det eskalerar, sa Joe Biden i det livesända talet.

Joe Biden fördömde Trumps agerande under talet.
Foto: Matt Rourke / TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden fördömde Trumps agerande under talet.

”Kongressen måste agera”

I sitt tal uppgav Joe Biden att även kongressen måste vidta åtgärder.

– Kongressen måste agera nu. Varje enskild stat ska kunna ha de verktyg och resurser som krävs för att skapa förändring och rättvisa. Det ska vara en rättighet, inte ett privilegium, sa han.

Biden talade också om komplexiteten i presidentskapet, att ingen klarar jobbet komplett, inte ens han. Däremot betonade Biden att han skulle göra allt som president och inte elda på hatet i landet.

”Det handlar inte om mig, det handlar om er”

Joe Biden menade att George Floyds död är ett uppvaknande för hela USA.

– Hans ord ekar över hela landet. Det här är en kamp för landets själ. Det handlar inte om mig, det handlar om er. Vilka vi vill vara står nu på spel. I denna kris kan vi hitta en väg framåt. Vårt lands historia har lärt oss att i våra mörkaste stunder har vi hittat vägen framåt, sa han i talet.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE