”Övertygad att det är Skandiamannen”

Publicerad 2020-06-05

10 juni ska lösningen på Palmemordet offentliggöras.

Författaren bakom boken ”Den osannlika mördaren” håller fast vid sin linje:

– Jag skulle bli väldigt överraskad om det inte är Skandiamannen som blir presenterad som gärningsman, säger Thomas Pettersson.

Chefsåklagare Krister Petersson meddelar resultatet av sin utredning klockan 09.30 onsdag 10 juni vid en digital pressträff.

Han ska redogöra för beslutet tillsammans med spaningsledaren Hans Melander.

Författaren och journalisten Thomas Pettersson, som pekade ut Skandiamannen som Olof Palmes mördare redan 2018 i ett uppmärksammat reportage i tidningsmagasinet Filter, har följt händelseutvecklingen noga.

Thomas Pettersson har skrivit en bok om den så kallade Skandiamannen och han är övertygad om att det är just Skandiamannen som kommer att pekas ut när åklagaren lämnar sitt resultat.

Vad är det som gör dig övertygad om att det är Skandiamannen som ligger bakom det?

– Sakförhållanden från brottsplatsen framför allt. Observationer från brottsplatsen som han är ensam om att göra. Signalementet, dels det generella, men också specifika detaljer som handledsväskan. Samt att han ljuger om vad han gjorde där, säger Thomas Pettersson och fortsätter:

– Han kör en förväxlingsstrategi som blir allt mer utpekad med tiden. Det är svårt att se varför han skulle göra det om han inte har något att dölja, säger Thomas Pettersson.

Olof Palme sköts till döds för 34 år sedan.

”Ett gigantiskt misslyckande”

Skandiamannen har funnits med i utredningen sedan dag ett och enligt Thomas Petersson måste det beskrivas som en stor skandal om det nu är han som chefsåklagare Petersson tänker knyta till mordet – men 34 år senare.

– Det kommer att skriva in sig i böckerna som ett gigantiskt misslyckande för utredarna. Framför allt för den första generationen med Hans Holmér i spetsen. Det var då det gick snett och det är där ansvaret ligger i första hand.

– Men även efteråt har det funnits chanser att plocka upp det, säger Thomas Pettersson.

Skandiamannen har genom åren blivit avförd av flera utredningsledare för att han varit fel typ, att han inte var av det rätta virket.

Thomas Pettersson är kritisk till perspektivet.

– Vi hör samma argument i dag. Att han inte har det som krävs för att göra det. Man går på någon form av magkänsla i stället för sakförhållanden på brottsplatsen och det vi vet om den typen av gärningsmän.

– Men Skandiamannen är inte avvikande för vetenskapen, han är avvikande för de som kanske inte tagit till sig det här på ett ordentligt sätt.

”Jag är övertygad”

Thomas Pettersson resonerar i sin bok om att Skandiamannen hade styrkt sig med alkohol vid tidpunkten för mordet.

– Han drack under kvällen. Det har väktarna bekräftat. Och det var inget ovanligt. Det var inget som överraskade någon av hans arbetskamrater att han tog sig ett glas, i synnerhet när han jobbade över.

Exakt hur övertygad känner du dig om att det är just Skandiamannen de kommer lägga fram 10 juni?

– Jag är övertygad om att det är Skandiamannen. Sedan hundraprocentigt säker… Det finns alltid ett litet utrymme för att det är något annat.

– Men jag skulle bli väldigt överraskad om det inte är han som blir presenterad som gärningsman.

Vad tycker du i så fall att din bok och din rapportering har betytt för historieskrivningen?

– Vi får väl se. Det blir intressant att se vad mitt bidrag har varit. Men att jag bidragit, det tror jag faktiskt att jag har gjort.

Hur ställer du dig till en eventuell belöning?

– Det är för tidigt att fundera på det. Vi får se vad jag bidragit med, hur pass avgörande det varit. Och vilken höjd bevisningen når, säger Thomas Pettersson

BAKGRUND

  • 34 år har gått sedan Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme sköts till döds i korsningen Sveavägen och Tunnelgatan i centrala Stockholm.
  • Klockan var 23.21 fredag 28 februari 1986 när en okänd man dök upp bakom Olof och Lisbeth Palme för att avlossa två skott innan han flydde upp i trappan mot Brunkebergsåsen. Kulan som träffade Olof i ryggen var direkt dödande medan det andra skottet snuddade Lisbeths axel.
  • Skandiamannen var bevisligen på platsen då han enligt egen uppgift lämnade sin arbetsplats på Sveavägen strax efter makarna Palme hade passerat. I förhör lämnade han oriktiga och motstridiga uppgifter vad han gjorde där, men avfördes tidigt från utredningen av dåvarande spaningsledaren Hans Holmér. Han ansågs vara fel typ.
  • Våren 2018 avslöjade Magasinet Filter att Skandiamannen är polisens nya huvudspår i mördarjakten, att han hade vapenvana genom sin bakgrund i en skytteklubb, kände en vapensamlare och ska ha rört sig i kretsar där det fanns ett starkt Palmehat.
  • En person, Christer Pettersson, dömdes år 1989 för mordet av Stockholms tingsrätt, efter att bland annat Lisbeth Palme pekat ut honom. Pettersson friades senare av Svea hovrätt.