Midnattssolen gör entré – nu går solen inte ner

Av: TT

Publicerad:
I norra Norrland kommer solen att under flera veckor varken gå upp eller ner. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
I norra Norrland kommer solen att under flera veckor varken gå upp eller ner. Arkivbild.

Trots osäkerheten som råder på många håll i världen är det en sak som är som vanligt – midnattssolen. I norra Norrland kommer solen att varken gå upp eller ner, utan stannar ovanför horisonten under hela dygnet.

Midnattssol inträffar varje år norr om norra polcirkeln. Ju längre norrut man förflyttar sig, desto längre är den period som solen förblir uppe dygnet runt.

Först ut var det obefolkade Treriksröset vid gränsen mellan Norge, Finland och Sverige. Där gick solen upp strax före klockan ett på onsdagen. Den kommer nu att hålla sig över horisonten i drygt två månader enligt SMHI. Det betyder att torsdagen blir det första dygnet med midnattssol.

– Jag brukar kalla midnattssolen för det bästa Instagramfiltret. Man får otroligt vackra och underbara bilder i det ljuset, säger Jenny Engström, pressansvarig på Svenska turistföreningen.

Färre besökare

Den första bebodda platsen som får midnattssol är byn Keinovuopio. Där går solen upp klockan 0.50 på torsdag.

Normalt lockar midnattssolen framför allt utländska turister till norra Sverige, men i sommar kommer de på grund av reserestriktioner förmodligen inte att kunna resa.

– Många utländska turister har midnattssolen som huvudanledning för sin resa, så vi kommer självklart att se en förändring i sommar med färre besökare till de här platserna, säger Jenny Engström.

"Helt magiskt"

Om drygt en vecka, tisdag den 26 maj, är det Kiruna, Nikkaluokta och närliggande Jukkasjärvis tur för midnattssol. Där dröjer det då till mitten av juli innan solen åter sjunker under horisonten.

Sedan vandrar midnattssolen söderut fram till sommarsolståndet, som i år infaller på midsommardagen den 20 juni. Efter det kommer dagarna att bli kortare igen.

Jenny Engström hoppas att fler får resa lite längre i sommar.

– Alla som bor i Sverige borde se det här fantastiska fenomenet. Det är fantastiskt att sitta där i naturen och det aldrig blir mörkt, helt magiskt, säger hon.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN