Kvigan Hildas hästkompisar bryter mot lagen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Kvigan Hilda är långt ifrån lika ensam som kon på bilden. Arkivbild.
Foto: Walter Bieri/AP/TT
Kvigan Hilda är långt ifrån lika ensam som kon på bilden. Arkivbild.

Kvigan Hilda i Vännäs hänger med hästar. Det har hon gjort sedan hon var kalv.

Men enligt djurskyddslagen måste hon ha artfrände vid sin sida och nu kan hon bli ett fall för Högsta förvaltningsdomstolen, skriver ATL.

Enligt den nya djurskyddslagen från 2019 måste nötdjur ha andra nöt som sällskap. Länsstyrelsen utfärdade ett förläggande, som Hildas ägare Marika Andersson överklagade, först till förvaltningsrätten och sedan till kammarrätten.

Kammarrätten i Sundsvall säger i sin dom att Hilda förvisso inte utsätts för något lidande, men hänvisar till föreskrifterna som säger att nötkreatur ska kunna ha ögonkontakt och beröra varandra. Därför krävs en artfrände för att djurskyddet ska upprätthållas, slår kammarrätten fast.

Marika Andersson pekar på att lagen är skriven för djur som ingår i livsmedelsproduktion.

– Om ett nötdjur lever som sällskapsdjur i stället så kan det komma i kläm med lagen. Det viktigaste borde ju vara att djuret ska få må bra och leva så naturligt som möjligt, säger hon till ATL.

Hon funderar på att överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen. Hildas fall kan också hamna i riksdagen sedan centerpartisten Helena Lindahl motionerat om en ändring av djurskyddslagen.

Publicerad:

LÄS VIDARE