Det värsta är över – men mer regn är på väg

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Mer regn är på väg – bland annat mot Malmö, fotograferat på söndagen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Mer regn är på väg – bland annat mot Malmö, fotograferat på söndagen.

Stormen Dennis drog in över Sverige i helgen, men de regniga och blåsiga dagarna är inte över.

De stora mängderna regn har dessutom orsakat höga vattenflöden på flera håll i södra och västra Sverige.

Södra Sverige och västkusten vaknade upp till ytterligare en regnig och blåsig dag under tisdagsmorgonen, även om det är betydligt lugnare än under stormen Dennis framfart.

– Det är blåsigt med hårda västliga vindbyar i kombination med skurar som passerar österut över de västra delarna av Götaland under dagen, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Klass 2-varningar

Skurarna faller över områden som redan är blöta och de stora regnmängderna under helgen har orsakat mycket höga vattenflöden på flera håll i landets sydvästra delar.

Klass 2-varningar för mycket höga flöden är utfärdade i Hallands län och i den västra delen av Jönköpings län. I Västra Götaland klass 2-varnar SMHI för mycket höga flöden i Bohuslän, Göteborg, norra Västergötland, Sjuhäradsbygden och Göta älv.

SMHI klass 1-varnar också för höga flöden i resten av Västra Götalands län och Jönköpings län, samt i Värmland, Blekinge, Kronoberg, Kalmar län och i Skåne utom Österlen.

Varannandagsväder

Nu väntar "varannandagsväder" hela vägen fram till helgen, enligt SMHI.

– Under onsdagen är vädret betydligt lugnare, soligt väder väntas i stora delar av Sverige och vinden avtar tillfälligt. Men redan på torsdag letar sig nästa regnväder in västerifrån, i samband med det blir det också blåsigt. Det kommer främst att beröra de västra delarna av Götaland, säger Lisa Frost.

På fredag väntar återigen ett stabilare väder och sol på många håll i landet. Men under helgen väntas ett nytt lågtryck med regn och blåst leta sig in västerifrån, enligt SMHI.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE