Bloomberg attackerad direkt – jämfördes med Trump

Miljardären fick smockor från alla håll

Uppdaterad 2020-02-21 | Publicerad 2020-02-20

Det tog några sekunder.

Sedan kom attackerna från alla håll mot Mike Bloomberg, 78, i Demokraternas debatt i Las Vegas.

– Vi kandiderar mot en miljardär som kallar kvinnor för feta brudar och lesbiska hästansikten. Och nej, jag talar inte om Donald Trump, sa Elizabeth Warren.

Den forne New York-borgmästaren och miljardären Mike Bloomberg gav sig i natt in i presidentracet. Efter att ha avstått de första primärvalen ställdes han öga mot öga med de andra av Demokraternas kandidater i en tv-sänd debatt från Las Vegas.

De hade laddat upp med attacker mot nykomlingen och exploderade direkt. Bernie Sanders, Elizabeth Warren och Amy Klobuchar gick alla hårt åt Bloomberg så fort de fick ordet.

Saftigaste smockan kom från Elizabeth Warren:

– Jag skulle vilja tala om vem vi kandiderar mot. En miljardär som kallar kvinnor för feta brudar och lesbiska hästansikten. Och nej, jag talar inte om Donald Trump, jag talar om borgmästare Bloomberg.

– Demokraterna kommer inte att vinna om vi har en kandidat som har en historia av att dölja sina deklarationer, trakassera kvinnor och stå bakom rasistisk politik. Demokraterna tar en enorm risk om vi bara ersätter en arrogant miljardär med en annan.

Kritiserades för visitationer

Mike Bloomberg attackerades också för polisens så kallade ”stop and frisk”-taktik som infördes i New York under hans tid som borgmästare. Den har kritiserats för att vara rasistisk och ledde till protester från flera minoritetsgrupper. Bloomberg tvingades även be om ursäkt för hur visitationstaktiken användes.

Bernie Sanders tog upp den i sitt första anförande i debatten.

– Bloombergs politik i New York riktades mot afroamerikaner och latinos på ett skandalöst sätt. Det är inte så vi ökar valdeltagandet. Det är det vi behöver för att besegra Donald Trump.

Bloomberg duckade för kritiken och riktade i stället in sig på den sittande presidenten:

– Vi har två frågor framför oss i kväll. En är vem som kan besegra Donald Trump och nummer två: Vem kan få jobbet gjort i Vita huset? Jag är den kandidat som kan göra exakt dessa båda saker.

Bloombergs försvar: ”Gillade inte mina skämt”

Bloomberg hamnade också i skottgluggen med krav från flera motståndare att han ska offentliggöra sina sjukjournaler och deklarationer.

Men mest hettade det till när Elizabeth Warren tog upp att Bloomberg slutit tysthetsavtal med flera kvinnor i sitt företag. Enligt CNN handlar anklagelserna bland annat om en händelse på nittiotalet inför en manlig kollegas bröllop. Bloomberg ska då ha sagt till en grupp kvinnliga anställda att ”ställa sig på led och ge honom en avsugning som bröllopspresent”.

Han ska även regelbundet ha kommenterat kvinnors kroppsdelar och uppmanat en anställd att göra abort när hon berättade att hon var gravid.

Både Elizabeth Warren och Joe Biden uppmanade Mike Bloomberg att riva upp avtalen direkt och låta kvinnorna komma till tals. Bloomberg avfärdade anklagelserna och nekade till att upphäva tysthetskontrakten:

– Ingen av dem anklagar mig för att ha gjort något förutom att de kanske inte gillade något skämt jag drog. De skrev under de avtalen och vi får leva med det.

Mike Bloomberg försvarade sig med att avtalen skrivits under med ömsesidigt samtycke. Han sa att de är ”några stycken” till antalet men ville inte precisera hur många.

Burop från publiken

Elizabeth Warren gick i taket:

– Vi besegrar inte Donald Trump med en kandidat som har vem vet hur många tysthetsavtal och massa historier med kvinnor som säger att de har blivit trakasserade och diskriminerade. Det är inte så vi demokrater gör.

Bloomberg stod ännu en gång på sig med att tysthetsavtalen ska hållas och fick utstå burop från flera i publiken.

Dessförinnan hade han försvarat sig med att han står bakom Metoo-rörelsen och att många kvinnor i hans företag ”sitter på ansvarsfulla positioner och får samma lön som män”.

Warren högg direkt:

– Jag hoppas att ni hörde hans försvar: ”Jag har varit trevlig mot vissa kvinnor”.

Bloomberg svarade med att rulla med ögonen och slänga huvudet bakåt.

Samtidigt, i Phoenix i delstaten Arizona, höll Donald Trump ett valmöte och kunde inte låta bli att ta upp de hårda orden mot Bloomberg under Demokraternas debatt:

– Han klarar sig inte bra. Jag hör att han blir mörbultad.

 

PODD Kan Bernie Sanders slå Donald Trump?

I podden Aftonbladet Daily pratar vi om valet i New Hampshire och om vinnaren där, Bernie Sanders, har någon möjlighet att slå president Trump. Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Mike Bloomberg, 78, deltog i demokraternas debatt. Det blev hans första debatt på elva år.
Mike Bloomberg, 78, deltog i demokraternas debatt. Det blev hans första debatt på elva år.

LÄS VIDARE