Panda rymde på Kolmården – fångades in

Rödpandan Arjun, 7, var spårlöst försvunnen i Kolmårdens djurpark.

Sent på eftermiddagen fångades han in.

– Han kunde sövas av vår chefsveterinär. Sedan ramlade han ner ur trädet och fångades i ett nät, säger informationschefen Rickard Sjödén.

Det var förra onsdagen som Arjun flyttade till Kolmården från en djurpark i Nederländerna.

Arjun, som tillhör arten röda pandor, ingår i ett så kallat bevarandeprogram för den hotade arten och var tänkt att bli hopparad med den tvååriga pandahonan Ottilia.

Olyckligtvis hann de två turturduvorna aldrig träffas innan han rymde.

Röda pandan Arjun är försvunnen.
Röda pandan Arjun är försvunnen.

– Eftersom arten är starkt utrotningshotad så försöker vi skapa en backup genom att regelbundet se till att det blir nya ungar. Men nu hann de inte ens introduceras för varandra, sa Rickard Sjödén, informationsansvarig på Kolmårdens djurpark, tidigare under tisdagen.

Natten till måndag klättrade Arjun ut ur sitt hägn och försvann spårlöst.

Ansvariga på djurparken kunde varken hitta skador eller påverkan på stängslet.

– Vi tror att han har klättrat över det på något sätt. Vi har sökt med drönare och värmekameror men än så länge har vi inte hittat honom, sa Rickard Sjödén med pandan var på rymmen.

Vädjade om hjälp

Kolmården vädjade om hjälp från allmänheten med eventuella iakttagelser runt djurparken.

– Vi tror att han fortfarande är kvar här inne, men eftersom vi ännu inte lokaliserat honom och vi är Nordens största djurpark med en anläggning på 150 hektar, så behöver vi även hjälp med eventuella iakttagelser i närområdet, sa Rickard Sjödén.

Den röda pandan är något större än en katt i storleken och ofarlig för människor.

Lätt byte för grävling

Större delen av sin tid tillbringar den uppe i träd och lever på blad, insekter och småfåglar, vilket gör att den kan klara sig en tid utan djurvårdarnas omsorg.

– Så länge den är uppe i ett träd är den trygg. Största faran är på marken då en räv eller grävling kan ta honom.

Sågs nära delfinerna

Senare under tisdagseftermiddagen lyckades en av Kolmårdens anställda sikta den röda pälsen i ett skogsområde bakom Delfinarium.

Pandan får stanna för observation på veterinärkliniken.
Pandan får stanna för observation på veterinärkliniken.

Sökandet intensifierades och en drönare med värmekamera lokaliserade Arjun till ett träd. Strax efter 18.30 kunde Rickard Sjödén bekräfta att pandan är infångad.

Han sövdes med ett bedövningsvapen av djurparkens chefsveterinär Torsten Möller. På bilder som Kolmården släppt syns ögonblicket före bedövningsskottet.

– Djurvårdarna fångade honom med ett nät när han ramlade ner ur trädet. Nu vilar han ut, säger Rickard Sjödén.

Här sövs Arjun av Kolmårdens chefsveterinär Torsten Möller.
Här sövs Arjun av Kolmårdens chefsveterinär Torsten Möller.

Pandan undersöktes på veterinärkliniken och mår bra. Han får dock stanna kvar över natten för observation, uppger Kolmården i ett pressmeddelande.

– Vi är otroligt glada att vi hittade honom välbehållen och att vi på ett säkert och tryggt sätt kunde söva honom. Nu ska pandaanläggningen ses över och säkras, säger Rickard Sjödén.

Publisert:

LÄS VIDARE