Tegnells svar till Pompeo: Rykten och myter

USA:s utrikesminister gick ut med att coronaviruset är skapat av människan – och kommer från ett labb i Kina.

Statsepidemiolog Anders Tegnell avfärdar uttalandet som “rykten och myter”.

– Jag har inte sett några som helst bevis som pekar åt det hållet, säger han till Aftonbladet.

USA:s utrikesminister Mike Pompeos uttalanden I ABC:s “This week” härom dagen spreds omedelbart över världen.

– Det är inte första gången som världen exponerats för virus som ett resultat av misslyckanden i ett kinesiskt labb, sa Pompeo.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo, president Donald Trump och vicepresidenten Mike Pence.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo, president Donald Trump och vicepresidenten Mike Pence.

I kontrast till WHO:s uppfattning – att viruset kommer från djurvärlden – menade Pompeo att det är skapat av människohand.

– De främsta experterna tycks hittills tro att det (viruset) var skapat av människan. Jag har ingen anledning att misstro detta i dagsläget, sa han.

Statsepidemiolog Anders Tegnell anslöt sig under onsdagseftermiddagen till WHO:s linje och avfärdade uppgifterna från USA:s utrikesminister om att viruset är mänskligt framställt.

— Det är mycket otroligt (att viruset är skapat av människohand, reds. anm.). Jag har inte sett några som helst bevis som pekar åt det hållet.

Statsepedemiolog Anders Tegnell
Statsepedemiolog Anders Tegnell

Han säger att Folkhälsomyndigheten inte har “något underlag som pekar åt det hållet”. I stället sorterar Anders Tegnell in Mike Pompeos uttalande i den rika flora av rykten och uppfattningar som sprids framför allt på nätet om coronaviruset.

– Det surrar väldigt mycket myter och rykten om den här sjukdomen hela tiden, säger han till Aftonbladet.

Han pekar på att det finns en hel del forskning om coronavirusets ursprung som är tillförlitlig.

– Ursprunget till det här viruset är hyfsat välstuderat, sen finns det mer att göra, men ursprunget är Kina och de marknader som fanns där och en blandning av virus från olika djurtyper, det känns väldigt säkert att det är så. Sen finns det detaljer i det här att gå vidare med och det görs av de här grupperna i Kina som har tillgång till den typen av material, säger Anders Tegnell.

Arbetare hanterar andningsmasker i Wuhan.
Arbetare hanterar andningsmasker i Wuhan.

Mike Pompeos uttalanden har i efterhand tolkats som en inrikespolitisk markering inför den amerikanska valrörelsen, vilket bland andra Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet, pekat på i en intervju med TT.

– Det republikanska partiet och inte minst Trumpadministrationen funderar allvarligt på att göra Kina till den stora fienden inför presidentvalet i USA, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE