Testkaoset fortsätter – koder har lagts ut på internet

Av: Anna Sjögren

Publicerad:
Uppdaterad:

I appen ”Alltid öppet” har stockholmare kunnat boka coronatester sedan i måndags.

Men i dag stängde den ner.

Anledningen? Mängder av personliga bokningskoder har läckt ut på internet, skriver Stockholm Direkt.

Under torsdagsmorgonen stängde appen ”Alltid öppet”, där stockholmare kunnat boka coronatester. Men det är inte på grund av överbelastning utan för att de koder som man får vid bokningen har läckt ut på olika sajter. Koderna används för att dela upp dem som vill testa om de är sjuka eller testa för antikroppar. Sedan har de använts av andra personer.

– Möjligheten att få en kod och kunna boka tider är tillfälligt pausat. Patienter har kunnat få tillgång till de här koderna på annat sätt, säger Jessica Fremnell, pressansvarig på Stockholms läns sjukvårdsområde, till StockholmDirekt.

Enligt henne har appen inte blivit hackad.

– Nej, men koderna för boka tider har man kunnat få på annat sätt. De ligger öppet på en del webbplatser, det har inte varit jättesvårt att hitta dem.

Appen "Alltid Öppet" har haft stora problem.
Foto: TT
Appen "Alltid Öppet" har haft stora problem.

PODD Coronakrisen – ett av flera hot för Brasiliens president

I slutet av maj meddelade WHO att Latinamerika var coronavirusets nya epicentrum. En stor del av förklaringen stavas Brasilien - landet har näst flest bekräftade fall globalt, och parallellt med coronakrisen har landet också skakats av politisk turbulens och en djup ekonomisk kris. Hur hamnade man här - och vilka konsekvenser kan det få? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE