Sommar i P1

Nina Stemme nystar i sina försök att vara trovärdig

Så bra är hennes Sommar i P1

Av: 

Jon Hansson

NYHETER

Salome kysser Johannes Döparens läppar – och inser att hon älskar, inte hatar, honom. Hon är 15 år. Blodet rinner längs den vita duken.

Hans huvud ligger på ett silverfat. Det är hon som önskat sig det.

Nina Stemme vågar ta sina lyssnare på allvar, enligt Jon Hansson.
Nina Stemme vågar ta sina lyssnare på allvar, enligt Jon Hansson.

Nej, det är inte på riktigt. Det är ju opera. Eller är opera på riktigt?

Ja, säger världsstjärnan och dramatiska sopranen Nina Stemme i sitt sommarprogram. Hon gör de krävande rollerna på de stora operahusen världen över. Hon sjunger i två och en halv timme i ena huvudrollen i Wagners koloss till verk, ”Tristan och Isolde”. Och det är inte något glatt ”You’re the one that I want”-trallande. Precis som Salome slits Isolde mellan de största och mest motstridiga känslor. Hon hatar att hon älskar Tristan. Och det räcker inte med att komma ihåg texten, var fötterna ska stå och att sätta tonerna. Publiken ska tro att Isolde verkligen känner allt det där.

Det Stemme försöker bena ut i programmet är hur man/hon får till den där trovärdigheten.

Det är också ett krävande resonemang för oss som hör på. Tacksamt att kunna lyssna via datorn. Jag backar och tar om ibland. Vad sa hon? Vad menade hon där?

Men också tacksamt med en sommarpratare som så tar sin publik på allvar. Som vågar gå in fullständigt i sitt smala ämne. Vågar vara svår. Talar till oss på tyska. Spelar franska chansoner. Easy listening? Wirklich nicht!

En liten titt bakom kulisserna får vi. Chefen för prestigefyllda Wiener Staatsoper härsknar till när Stemme nobbar ett tvåårskontrakt. Han som skippat sin lördagstennis för att höra henne provsjunga! Två år senare kräver han henne på utlägget för flygbiljetten till Wien. Fin kille.

Hon funderar även över hur lilla Nina som inte kunde säga halvsju inför klassen utan att rodna till hårfästet kunde hamna på operascenen.

Men mest sökandet efter det äkta – i det konstlade.

Navelskådande. Ja. Men en intressant navel.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Årets sommarvärdar 2020

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar i P1

Nina Stemme