Coronaviruset i Uppsala – det här har hänt

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TAO EDGE / iStockphoto / Magnus Jansson Klarin

På onsdagen bekräftades ytterligare tre fall i Uppsala, och nu väljer Region Uppsala att agera.

Totalt har ni elva personer i Uppsala län konstaterats smittande, samtliga har kommit tillbaka från resor i redan drabbade områden.

Här hittar du alla nyheter om coronavirusets spridning i Uppsala, experternas råd och alla bekräftade fall av viruset i Uppsala, som hittills har publicerats.

Foto: TT / Magnus Jansson Klarin
En läkare på Akademiska sjukhuset, nyss hemkommen från norra Italien, gått direkt till jobbet.

✔︎ Onsdag 11 mars

Antal bekräftade fall i Uppsala län: 11

(14.36)
Trots hotet om coronaviruset har 79 elever och personal från Thoren Business School i Uppsala valt att åka på klassresa utomlands.

(12.47)
Nu agerar också Region Uppsala efter Folkhälsomyndighetens tidigare beslut att höja risknivån för spridning av coronaviruset från medel till mycket hög risk. Samtidigt meddelar Region Uppsala om ytterligare tre bekräftade fall av coronasmitta i Uppsala län, I samtliga fall gäller det personer som har vistats utomlands.

(09.49)
Region Uppsala har beslutat om stopp för jourtider och oannonserade besök på vårdcentraler i hela Uppsala län. All drop-in-verksamhet stoppas tills vidare och från och med nu krävs att man först haft kontakt med vården.

(08.31)
Det är ytterst osäkert om det spelas bandyfinal inför publik med den klassiska termosen på läktaren på Studenternas den 21 mars. Svensk bandy har tillsatt en krisgrupp som kan flytta finalen till i höst.

✔︎ Tisdag 10 mars

Antal bekräftade fall i Uppsala län: 8

(06.49)
Uppsala fick under måndagen sitt nionde fall av coronasmitta. En anställd på Läkemedelsverket testades positiv natten till måndag och blev patient nummer sju. Men testet visade sig vara kontaminerat.

✔︎ Måndag 9 mars

Antal bekräftade fall i Uppsala län: 9

(12.12)
Uppsala har fått tre nya fall av coronaviruset. En anställd på Läkemedelsverket i Uppsala testades positivt under natten till måndag. Enligt myndigheten, som har gått ut med information till alla sina anställda, ska medarbetaren inte ha varit på sin arbetsplats efter beskedet. Region Uppsala meddelar också att tre personer har bekräftats smittande.

✔︎ Söndag 8 mars

Antal bekräftade fall i Uppsala län: 6

(20.57)
Celsiusskolan blir första skolan i Uppsala att tvingas stänga på grund av coronoautbrottet. På söndagseftermiddagen tog Uppsala kommun beslutet att hålla stängt på måndagen för sanering. Samtidigt kommer elever, som har kommit i kontakt med den smittade personen, att sättas i karantän.

✔︎ Fredag 6 mars

Antal bekräftade fall i Uppsala län: 5

(15.30)
På fredagen kunde Region Uppsala också bekräfta det femte fallet av viruset efter att en anhörig till en tidigare smittad ska ha konstaterats blivit smittad.

Enligt Region Uppsala ska personalen må förhållandevis bra och inte vara i behov av sjukvård, i stället hålls personen isolerad i sitt hem.

✔︎ Torsdag 5 mars

Antal bekräftade fall i Uppsala län: 4

(17.55)
Region Uppsala meddelar att ytterligare två fall av coronaviruset bekräftats i Uppsala län. I båda fallen rör det sig om personer som har befunnit sig i på resande fot i norra Italien. I båda fallen handlar det om personer i medelåldern. Ingen av dem ska dock vara i behov av sjukhusvård, utan har i stället isolerats i sina hem.

(06.00)
Enligt uppgifter har en läkare på Akademiska sjukhuset, nyss hemkommen från norra Italien, gått direkt till jobbet. Valet att inte stanna hemma kritiserades av oroliga kollegor som hörde av sig till Aftonbladet.

✔︎ Onsdag 4 mars

Antal bekräftade fall i Uppsala län: 2

(19.00)
Hjärt- och lungsjuka personer riskerar att drabbas extra hårt av coronaviruset. Uppsalabon Daniel Ålin, 45, som är hjärttransplanterad, vägrar dock att vara rädd.

(10.32)
Eriksbergs vårdcentral fick tillfälligt stängas och patienter isoleras på grund av att en misstänkt coronasmittad patient besökt vårdcentralen. Klockan 9.30 kunde vårdcentralen öppna, och det är fortfarande oklart om det rörde sig om coronaviruset.

(06.00)
Akademiska sjukhuset genomför en stor coronaövning som ska förbereda personalen för det värsta.

Foto: TAO EDGE / iStockphoto /
Akademiska sjukhuset kan nu själva analysera prover på misstänkta coronasmittade.

✔︎ Tisdag 3 mars

Antal bekräftade fall i Uppsala län: 2

(20.20)
Från och med nu kan Akademiska sjukhuset själva analysera de prover som tas i samband med att det finns en misstanke om coronasmitta. På tisdagseftermiddagen kunde äntligen det nya labbet tas i bruk för första gången.

(16.13)
Med anledning av coronaviruset väljer nu Uppsala kommun att gå ut med nya rekommendationer till vårdnadshavare, elever och personal. Elever och personal i grundskolan och gymnasiet, som har befunnit sig i virusdrabbade områden, får stanna hemma även innan eventuella symptom uppvisats.

(10.35)
Riskerna för att smittas av coronaviruset höjdes på måndagen. Men när det gäller kollektivtrafiken finns ännu inga planer på några begränsningar, och heller inga krav om begränsningar från Folkhälsomyndigheten. Däremot har UL en tydlig beredskapsplan i händelse av ett större utbrott med smittade buss- och tågförare.

Foto: Magnus Jansson Klarin
Uppsalaborna förbereder sig för det värsta, nu har man börjat bunkra mat.

✔︎ Måndag 2 mars

Antal bekräftade fall i Uppsala län: 2

(17.30)
I takt med allt fler bekräftade fall av coronasmittade svenskar har oroliga också börjat hamstra mat. I flera svenska livsmedelsbutiker gapar hyllor redan tomma. Även i Uppsala har livsmedelsjättarna märkt av oron.

Foto: Magnus Jansson Klarin
Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset, framför det nya provtagningstältet.

✔︎ Lördag 29 februari

Antal bekräftade fall i Uppsala län: 2

(15.57)
För att kunna utföra provtagningar av personer som misstänks smittats av coronavirus så ställer nu Akademiska sjukhuset upp tält på parkeringen. Tältet ska göra det lättare att snabbt testa fler människor..

✔︎ Fredag 28 februari

Antal bekräftade fall i Uppsala län: 2

(19.30)
Vårdguiden 1177 är just nu nedringda av personer som är oroliga för coronaviruset. Nu går Länsstyrelsen ut med en uppmaning till alla som är oroliga att sluta ringa i onödan.

(18.08)
Ett nytt fall av coronaviruset har bekräftats i Uppsala. Det gäller en person som har befunnit sig i Iran som vid hemkomst till Sverige visat sig vara smittad. Fallet är det andra konstaterade i Uppsala. Arbetet med att kartlägga vilka personer som kan ha smittats pågår, uppger regionen.

(07.48)
Det coronadrabbade företaget Thermo Fisher Scientific i Uppsala stänger sina lokaler under resten av veckan. Flera anställda har insjuknat i corona, varav en i Uppsala och tre i Freiburg i Tyskland, och nu stänger företaget som en försiktighetsåtgärd.

(06.23)
Folkhälsomyndigheten manar till lugn och menar att den svenska sjukvården står väl rustade inför ett eventuellt utbrott av coronaviruset. Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset, är inte lika säker på att sjukvården är redo för den anstormning som kan vänta.

Foto: Magnus Jansson Klarin
Företaget Thermo Fisher Scientific i Uppsala uppger att några anställda kan ha utsatts för smitta av coronaviruset.

✔︎ Torsdag 27 februari

Antal bekräftade fall i Uppsala län: 1

(19.23)
En kvinna som vistats i Tyskland har testats positiv för coronaviruset. Det är Uppsalas första bekräftade fall. Tillsammans med Folkhälsomyndigheten ska nu smittskyddsenheten i Region Uppsala kartlägga vilka personer som har varit i kontakt med kvinnan.

(08.09)
Det amerikanska företaget Thermo Fisher Scientific i Uppsala uppger att några anställda kan ha utsatts för smitta av coronaviruset. I ett internt meddelande, som under natten till torsdag skickades ut till personalen, uppmanar det amerikanska företaget alla att stanna hemma.

(06.09)
Region Uppsala har börjat se över möjligheterna att bunkra upp ytterligare för att klara av ett eventuellt utbrott av coronaviruset. Den tidigare så ifrågasatta leverantören, Apotekstjänst AB, kan nu bli räddningen för regionen.

✔︎ Onsdag 26 februari

Antal bekräftade fall i Uppsala län: 0

(18.00)
Nyligen genomförde Försvarsmakten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Folkhälsomyndigheten en stor övning i att hantera och analysera ett eventuellt utbrott av coronaviruset i Sverige. Platsen för övningen var Uppsala Garnison och Akademiska sjukhuset där Försvarsmaktens högsäkerhetslabb testades.

Foto: Privat
Uppsalaentreprenörerna tvingades fly och lämna sitt företag i mångmiljonstaden Shenzhen.

✔︎ Måndag 10 februari

Antal bekräftade fall i Uppsala län: 0

(06.00)
Efter det stora utbrottet av conoraviruset har flera städer i Kina mer eller mindre stängts ned. En av dessa är 15-miljonersstaden Shenzhen där Uppsalaentreprenörerna Kasper Sonesson och Victor Schumertl bor och driver företaget Shaigoo studios tillsammans.

✔︎ Tisdag 4 februari

Antal bekräftade fall i Uppsala län: 0

(16.16)
I fredags fick Sverige sitt första bekräftade fall av coronaviruset, en 20-årig kvinna i Jönköping hålls fortfarande isolerad. På Region Uppsala följer man utvecklingen noga, och efter beskedet om den smittade kvinnan har man valt att gå ut med extra information till sina medarbetare.

✔︎ Måndag 27 januari

Antal bekräftade fall i Uppsala län: 0

(10.11)
Dödssiffran stiger och tusentals har bekräftats som corona-smittade. Under helgen kunde de första fallen i Europa konstateras och i Sverige har ett antal testats. Vid Akademiska sjukhuset i Uppsala är ett par personer testade för sjukdomen.

ANNONS

Storsäljare

Uppsala

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN