Här blir hon först att få ett testvaccin mot corona

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Här inleds tester på människor med en kandidat till coronavaccin.

– Vi känner oss alla så hjälplösa. Det här är en fantastisk möjlighet för mig att få göra något, säger tvåbarnsmamma Jennifer Haller, 43, som var först att få sprutan.

Ett färdigt vaccin väntas dock dröja minst ett år.

Totalt ska 45 friska försökspersoner delta i testet av den nya vaccinkandidaten. De ska få två doser var, med en månads mellanrum.

Nyhetsbyrån AP var med på Kaiser Permanente Washington Research Institute i Seattle när Jennifer Haller var först nu att få en spruta.

Efteråt lämnade hon undersökningsrummet med ett stort leende.

– Det känns fantastiskt.

Jennifer Haller, 43, var först att få testvaccinet mot corona.
Foto: AP/TT NYHETSBYRÅN
Jennifer Haller, 43, var först att få testvaccinet mot corona.

Neal Browning, 46, fick också en dos och sa efteråt att hans döttrar är stolta över att han ställer upp som frivillig.

– Alla föräldrar vill att deras barn ska se upp till dem. Men jag har sagt till dem att inte skryta. Det är andra människor som är med också, inte bara pappa.

Tidigt stadium

Vaccinkandidaten går under namnet mRNA-1273 och har utvecklats av det amerikanska bioteknikföretaget Moderna. Försöken är i ett tidigt stadium. Även om den fortsatta forskningen är framgångsrik dröjer det 12 till 18 månader innan ett färdigt vaccin kan finnas tillgängligt, uppger Anthony Fauci, chef för USA:s nationella institut för allergi och infektionssjukdomar, enligt AP.

Dussintals andra forskargrupper i världen arbetar parallellt med egna vaccinkandidater. En av dem, från företaget Inovio Pharmaceuticals, väntas inleda en egen teststudie i USA, Kina och Sydkorea nästa månad.

Ett annat vaccin utvecklas av företaget Curevac i Tyskland. Så sent som under söndagen kom uppgifter att Donald Trump försökt köpa rättigheterna till deras vaccin exklusivt för USA.

PODD Så jobbar Aftonbladet med coronaviruset

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur Aftonbladet arbetar kring rapporteringen av coronaviruset och den globala krisen. Gäst är Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE