Ultranationalister kan göra succé i spanska valet

BARCELONA. De vill skicka tiotusentals muslimer ur landet, försvåra abort och förbjuda separatistpartier i hela Spanien.
När spanjorerna går till nyval i dag spås nationalistpartiet Vox bli den stora vinnaren.
Men det lär bli upp till socialistpartiets Pedro Sánchez att bilda regering igen – och det kommer inte bli lättare den här gången.

Spanien hade länge stått emot trenden i övriga Europa. Efter 36 år av Francisco Francos diktatur (1939 - 1975) trodde många att högerextremism aldrig skulle kunna få fäste här igen. Men efter parlamentsvalet i april fick Vox, ett ultranationalistiskt parti grundat 2013, över tio procent av rösterna. Och för första gången sedan fascismens fall i Spanien hade extremhögern representation i en lagstiftande församling.
Socialistpartiet PSOE vann valet då, men ledaren Pedro Sánchez lyckades inte bilda majoritet. För att lösa dödläget kallade han till nyval. När spanjorerna går till urnorna igen i dag ser Sánchez parti ut att bli störst igen. Men Vox spås bli valets riktiga vinnare.

Enligt spansk grundlag får inga opinionsundersökningar publiceras de sista dagarna före val.
– Men undersökningar görs ändå förstås och det mesta tyder på att Vox vinner rejält med mark, säger Jaume Aroca, politisk redaktör på dagstidningen La Vanguardia.
Alldeles oavsett utfallet är det tydligt att Vox tvingat de borgerliga partierna ut åt höger. Partido Popular, som fram tills nyligen var det enda riktigt högerpartiet i Spanien, ställde sig tillsammans med liberala Ciudadanos bakom Vox förslag att förbjuda separatistpartier ”som attackerar den enade spanska nationen” i veckan.
Också på den spanska vänsterkanten tycks Vox ha visst inflytande, där framför allt Pedro Sánchez har skärpt tonen mot Katalonien på slutet. Bland annat har socialistledaren lovat att ”få hem och döma” den tidigare ledaren för det katalanska parlamentet Carles Puigdemont som befinner sig i politisk exil sedan den katalanska självständighetsomröstningen för två år sedan. PSOE ser ut att backa något från de 29 procent man fick i valet i april.
– De trodde de skulle växa av ett omval, att de skulle förstöra oss. I stället råder rädsla hos regeringen, säger Pablo Iglesias, partiledare för vänsterkoalitionen Unidas Podemos, som tackade nej till att bli socialisternas stödparti i april men som inte heller ser ut att göra ett bättre valresultat än de tolv procent man fick då.

Vox överskattades något i prognoserna inför valet i våras, men det är tveksamt om opinionsinstituten gjort samma misstag igen. Det är katalonienfrågan som driver partiet i opinionen just nu, men övrigt tankegods känns igen från högerextrema systerpartier i Europa. Partiet vill, förutom att förbjuda samtliga spanska separatiströrelser, ”återerövra Spanien” från en imaginär islamsk invasion och kasta tiotusentals muslimer ur landet. Dessutom vill EU-kritiska Vox exkludera abortstödet från den spanska sjukförsäkringen, riva upp lagen om könsrelaterat våld (”eftersom den inte skyddar män som utsätts”) och avskaffa lagen om samkönade äktenskap, som funnits i Spanien sedan 2005.

Publisert:

LÄS VIDARE