Publicerad:
Uppdaterad:

Miljoner i skattepengar betalas ut till Scientologerna

SVT:s ”Lockad av scientologi” avslöjar hur kommunerna använder skattemedel

Av: Jamshid Jamshidi

Publicerad:
Uppdaterad:

Skattemiljoner går till behandlingshem med kopplingar till den kritiserade scientologirörelsen.

Det avslöjar SVT i en dokumentär.

Flera svenska kommuner placerar drogmissbrukare på hemmen – trots att metoderna dömts ut.

Scientologikyrkan är känd för sina rika och berömda medlemmar, men också omskriven för anklagelser om trakasserier av avhoppare, splittrandet av familjer och ekonomiskt utnyttjande av sina anhängare.

För tio år sedan avslöjade SVT:s ”Uppdrag granskning” att hälften av Sveriges kommuner betalar ut skattemedel till någon av Scientologernas frontorganisationer.

Ett av dem är det skattefinansierade behandlingshemmet Narconon i Eslöv.

I SVT:s dokumentär ”Lockad av scientologi” ser man hur personer med narkotikamissbruk behandlas genom flera timmar långa bastubad – för att svettas ut drogerna. De får också stora mängder vitaminer.

1 av 2 | Foto: HUSSEIN EL-ALAWI

Kritiseras av experter

Behandlingen bygger på Scientologins grundare L. Ron Hubbards metoder och kritiserades av Socialstyrelsen redan för tio år sedan då de saknar vetenskapligt stöd.

Stephen Kent, forskare i sociologi vid Alberta-universitetet i Kanada, riktar stark kritik mot Narconon.

– Syftet är att rekrytera människor till scientologin. Det är väldigt tydligt, säger han till SVT och kallar scientologirörelsen för en “kontrollerande, manipulativ organisation”.

Trots det fortsätter flera svenska kommuner att placera personer med drogberoende på Narconon – och fortsätter samtidigt att betala ut skattepengar till hemmet, avslöjar SVT.

SVT:s kartläggning visar att kommuner betalat nästan 18 miljoner kronor till Narconon de senaste nio åren.

Malmö betalar ut mest

Malmö är den kommun som placerat flest personer på boendet. Under sex år har Malmö betalt drygt sju miljoner till verksamheten.

Socialförvaltningen i Malmö menar att det handlar om en upphandling som gjorts av det lokala kommunförbundet.

– När vi placerar personer med beroende tittar vi så klart på vad som rekommenderas i nationella riktlinjer. Men sedan är individens självbestämmande när det gäller att välja behandling rätt så hög, säger avdelningschefen Anna von Reis till SVT Nyheter.

Helen Svensson, biträdande föreståndare, på behandlingshemmet, förnekar för SVT att de har kopplingar till scientologirörelsen. Hon säger att de bara betalar en licensavgift till behandlingsföretaget Narconons internationella del för att få använda deras drogavvänjningsmetoder, vilket pekats ut som en direktkanal in i Scientologikyrkan.

De intagna på boendet får också se en informationsfilm där man säger: “Du blir inte scientolog genom att fullborda programmet. Du får gärna ta reda på mer om scientologin och L.Ron Hubbard om du vill”.

Man valde dock att dra tillbaka filmen efter att SVT började ställa frågor om innehållet.

 

Dokumentären ”Lockad av scientologi” finns på SVT Play.


ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: