Kriminella vägspärrar oroar i Göteborg

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Adam Ihse/TT
Erik Nord, chef för polisområdet Storgöteborg. Arkivbild.

En gängkonflikt i Göteborg har trappats upp med ett nytt inslag som oroar polisen. Flera gånger den senaste tiden har kriminella upprättat vägspärrar i sitt område.

– Det förekom senast i går kväll, säger Erik Nord, polischef för Storgöteborg.

Maskerade, i värsta fall även beväpnade, unga personer som stoppar och kontrollerar bilar. Så beskriver Erik Nord vägspärrarna som dykt upp på olika platser i Göteborg den senaste tiden.

– Det är inte ovanligt i sig att man har yngre spanare ute för att hålla koll på om till exempel polisen åker in i området, säger Erik Nord.

– Nu har man tagit det ett steg längre och såvitt vi förstår i princip upprättat vägspärrar. Det finns till och med uppgifter om att man är beväpnad vid de här vägspärrarna.

Flera omhändertagna

Polisen har fått vittnesmål om, och själva konstaterat, att vägspärrarna förekommit flera gånger i nordöstra Göteborg den senaste tiden. P4 Göteborg har tidigare rapporterat om vägspärrar i Hammarkullen. Enligt Erik Nord finns uppgifter även om exempelvis Lövgärdet och Hjällbo.

Senast på tisdagskvällen ryckte polisen ut efter uppgifter om en ny vägspärr.

– De upphör väldigt snabbt när vi åker dit, för vi sticker ju direkt och försöker slå ner på dem, säger Erik Nord.

– Så det är inte som så att vi kommer dit och blir stoppade i vägspärren, utan de flyr ju när vi kommer. Men vi har också omhändertagit personer som verkar delta i den här verksamheten.

TT: Hur allvarligt är det här?

– Man ska inte överdramatisera, men heller inte rycka på axlarna åt det. Jag känner en oro för att det blir normaliserat efter hand.

– Det är ju människor som bor i områdena som drabbas också, man kan förstå vilken otrygghet det här skapar.

"Allvarligt läge"

Enligt polisen är det en konflikt mellan ett släktbaserat nätverk i Angered och ett gäng i Hisings Backa som blossat upp under augusti, vilket även Göteborgs-Posten rapporterat om. Flera skottlossningar har inträffat, bland annat skottskadades en man i 20-årsåldern i förra veckan, och polisen har startat en så kallad särskild händelse på grund av läget.

Erik Nord befarar att våldet kan trappas upp ytterligare om inte konflikten stoppas.

– Vi vet vad som pågår och förstår vilka åtgärder vi behöver vidta, men det finns inga garantier inbyggda i det här systemet, säger han.

– Vi kan få ett väldigt allvarligt läge oerhört snabbt, det kan gå på minuter nästan i den här konflikten. Men jag känner mig trygg med arbetssättet vi har och att vi får ihop de olika delarna på ett bra sätt.

Publicerad: