KD:s nya linje: Öppnar för att förhandla med SD

Publicerad 2019-03-21

Kristdemokraterna öppnar för att förhandla med Sverigedemokraterna.

Beskedet grundar sig enligt Ebba Busch Thor i det vägval som Centern och Liberalerna gjorde.

– Jag välkomnar utvecklingen och ser fram emot fruktbara samtal när sådana kan tänkas bli aktuella, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD).

KD-ledaren Ebba Busch Thor presenterar i dag en ny linje för hur partiets samarbeten med andra partier ska se ut framöver. Hon skriver på Facebook:

”Med Moderaterna har vi ett aktivt och nära samarbete. Med Centerpartiet och Liberalerna hoppas vi i framtiden kunna regera i koalition eller genom organiserat budgetsamarbete. Med Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är vi beredda att diskutera enskilda sakfrågor närhelst det är meningsfullt att göra så.”

Samtala i syfte att nå samsyn

I en intervju med Aftonbladet utvecklar KD-ledaren:

– Den här diskussionen har uppkommit i partiet som en logisk följd av Januariavtalet och att vi fick en nygammal regering. Under den tiden har vi haft en diskussion om vad det innebär för oss. Det ger ju en radikalt annorlunda parlamentariskt läge.

– Tidigare har vi kunnat få stort genomslag för vår politik inom Alliansen, i 15 år. Nu har det ändrats helt, hela vår grund för hur vi jobbar har omkullkastats när C och L valde att stötta Stefan Löfven.

KD ska kunna ”samtala med samtliga riksdagspartier i syfte att nå samsyn i enskilda sakpolitiska frågor där det finns förutsättningar för att stärka stödet för den politik vi står för”.

Men Ebba Busch Thor understryker att den nya hållningen inte innebär att KD inrättar sig i ett nytt block, med M och SD. KD kommer heller inte acceptera kompromisser som strider mot partiets värderingar. Busch Thor säger att partiet inte ”garanterar att vi slutför en förhandling som påbörjats. Varje förhandlingsrum har en dörr som man kan gå ut igenom”.

”Ytligt positionerande”

Både Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) kallar beskedet för ett historiskt misstag.

Försvårar inte det här att framtida borgerligt samarbete?

– Det som står i vägen för en borgerlig regering är att några partier valt att fokusera mer på att vara emot SD än att vara för den politik man tror Sverige behöver. Den sortens förhållningssätt får ett väldigt tydligt slut i och med det här beskedet. Vi kommer inte förhålla oss till vad andra sätter för etiketter på oss eller andra partier. Det är våra värderingar och möjligheten att få igenom den politik vi tror på som kommer att vara avgörande för vårt agerande. Inte något ytligt positionerande.

Menar du att ni inte hade något annat val än att landa i den här nya linjen?

– Man har alltid ett val. Men det är en konsekvens av att vårt överordnade mål och löfte till väljarna är att i varje läge stå upp för våra värdering och söka genomslag för vår politik. När hela grundvalen för det var ändrats, har vi landat i det här.

Jimmie Åkesson gläds över beskedet. Han skriver på Facebook:

– Klokt och moget resonerat av Ebba Busch Thor och KD. Ett naturligt steg givet det nya politiska landskap som tagit form. Jag välkomnar utvecklingen och ser fram emot fruktbara samtal när sådana kan tänkas bli aktuella.