Varning när brandmän bemannar ambulanser

Av: TT

Publicerad:
Brandmän och militärer har fått arbeta i ambulanser när coronapandemin lett till personalbrist. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Brandmän och militärer har fått arbeta i ambulanser när coronapandemin lett till personalbrist. Arkivbild.

Personalbrist till följd av coronapandemin har gjort att brandmän och militärer på flera håll i landet bemannat ambulanser, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Men fackförbund är skeptiska till tilltaget.

– Det finns risker med att sänka kompetensen i ambulansen, för att hälso- och sjukvårdens bedömning börjar redan i ambulansen, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till Ekot.

Minst en legitimerad sjuksköterska måste finnas i varje ambulans. Ofta är den andra personen i ambulansen antingen sjuksköterska eller ambulanssjukvårdare. Men den personen har på flera håll flyttats till intensivvårdsavdelningar i stället. De har då ersatts av exempelvis brandmän eller militära sjukvårdare, som kanske inte har samma koll på ambulansens utrustning och läkemedel.

Ambulansförbundet har larmat om att det här innebär en risk för patientsäkerheten, och anser att exempelvis Region Örebro och Region Norrbotten inte tillräckligt sökt efter bemannad personal.

"I ovanstående ärenden har förbundet med tydlighet reserverat sig mot oskicket att inte använda formellt utbildad personal och inte heller göra försök till att finna behörig personal eller i samråd med personalen finna framkomliga vägar", skrev förbundet tidigare i ett inlägg på Facebook.

Publicerad: