WHO: Böldpest i Kina ingen stor risk

Av: TT

Publicerad:
Råttor och andra gnagare är vanligaste smittkällan för böldpest.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Råttor och andra gnagare är vanligaste smittkällan för böldpest.

Kina hanterar det misstänkta fallet av böldpest helt korrekt och Världshälsoorganisationen WHO bedömer inte att det är risk för ett större utbrott.

Det förklarar WHO:s talesperson Margaret Harris på en presskonferens vid organisationens högsäte i Genève. Hon säger att WHO övervakar läget i Kina och Mongoliet i nära samarbete med ländernas myndigheter.

Det blev en smärre snackis världen runt när myndigheterna i Bayannur i kinesiska Inre Mongoliet i söndags utfärdade rapporteringsskyldighet vid misstänkt pest och en allmän varning mot att äta kött av gnagare, sedan en person med böldpest tagits in på sjukhus i regionen. I november i fjol insjuknade fyra personer, varav två i lungpest, i samma område.

Förra veckan rapporterades två bröder ha smittats med böldpest i grannlandet Mongoliet efter att ha ätit murmeldjurskött.

Pest kan botas med antibiotika om den upptäcks tidigt. Sjukdomen finns i många länder, men kan oftast hållas under kontroll. Vanligaste smittvägen till människan går via loppor från råttor och andra gnagare.

Publicerad: