Succésommar för båtbranschen

Publicerad:
Försäljningen av båtar går för högvarv sommaren 2020.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försäljningen av båtar går för högvarv sommaren 2020.

NYHETER

Hemestrandet har gjort att allt fler valt att skaffa båt.

Det har i sin tur lett till en tredubbling av antalet larm till sjöräddningsstationen i Uppsala.

– Vi har haft allt från drunkningar till båtar som tagit in vatten, säger Erik Wiklund vid Sjöräddningssällskapets Uppsalastation, till SVT.

Sedan det stod klart att sommaren 2020 blir en annorlunda sommar har många behövt tänka om och ändra sina semesterplaner. Fler än vanligt har exempelvis valt att skaffa båt.

Och nu är båtsäsongen i Mälaren i full gång.

Men fler båtar på sjön bettyder mer att göra för sjöräddningssällskapen.

De frivilliga sjöräddarna i Uppsala har märkt en stor uppgång i hur ofta de rycker ut jämfört med tidigare år:

– Vi tror att fler har skaffat båt för att semestra på hemmaplan, säger Erik Wiklund, frivillig sjöräddare.

Båtbranschen ”het” under corona

Länge var rekommendationen att inte resa längre hemifrån än man hinner under en eller två timmar i bil. Nu när regeringen fattat beslut om att svenskar kan resa till vilka delar i Sverige de vill har många valt att förverkliga sin dröm om att bli båtägaren.

Men redan under våren fanns tecken på att båtförsäljningsbranschen skulle klara viruskrisen bättre än andra branscher. Trots att alla stora båtmässor ställdes in fortsatte försäljningen av båttillbehör och utrustning att vara god.

Mats Eriksson, vd för Sweboat, har beskrivit sommaren 2020 som en vinnare för båtlivet. I en tt-intervju säger han bland annat ”allt som kostar upp till omkring 400.000 kronor vågar folk investera i. Där verkar det inte vara någon hejd.

Hur stor trängseln kommer blir i gästhamnarna i sommar återstår dock att se. Normalt står utländska båtar för drygt en tredjedel av gästnätterna. De blir sannolikt färre i år.

– Undvik risker! Hoppa inte i land om det känns osäkert, ta inte det där extra klivet, utmana inte ödet i hårt väder! Vi båtmänniskor ska inte belasta vården i onödan, säger Sweboats vd Mats Eriksson.

Publicerad:

LÄS VIDARE