100 miljoner extra till FN för virusåtgärder

Ivar Andersen/TT

Uppdaterad 2020-03-30 | Publicerad 2020-03-28

En global kris kräver ett globalt svar, menar biståndsminister Peter Eriksson.

Sverige ger ett extra anslag på 100 miljoner kronor till FN för att motverka smittspridningen i sårbara länder och områden.

– Det här är en global kris, den kommer inte att kunna lösas genom att alla bara ser till sitt eget, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP).

FN har i en nödappell till medlemsländerna efterlyst runt två miljarder dollar för att bekämpa coronaspridningen i utvecklingsländer. Sverige, som uppmanat världsorganisationen att begära ökat stöd, har klubbat ett bidrag på 100 miljoner kronor.

– Vi hade tidigt sagt att det är viktigt att FN kommer med en gemensam begäran, så att inte alla de olika FN-organen kommer med var sin. Det har vi fått se nu och det är viktigt för samordningen, säger Peter Eriksson.

Beredningen av FN:s begäran gick snabbt.

– Pengarna ska också betalas ut snabbt, till de verksamheter som vi fokuserar mest på. Som hälsa och sanitet i flyktingläger, stöd till vården i de fattigaste länderna och logistik för att få fram sjukvårdsmaterial, i dag fungerar inte det normala transportnätet, säger Peter Eriksson.

TT: Många är oroliga för sin privatekonomi i dessa dagar. Vad svarar du om någon frågar varför man i ett sånt här läge ger extra pengar till biståndet?

– Det här är en global kris, den kommer inte att kunna lösas genom att alla bara ser till sitt eget. Vi behöver en gemensam organisation och internationellt samarbete för att motverka smittspridningen, särskilt i länder som inte har tillgång till effektiv sjukvård och sårbara kontexter som flyktingläger. Klarar vi inte de sakerna kommer det här tillbaka till oss igen, säger Peter Eriksson.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel valuta för det belopp som FN efterlyser.

ANNONS