Skola i Gävle anmäls för ekobrott

avAftonbladet

Foto: GOOGLE
Nya Kastets skola i Gävle anmäls till Ekobrottsmyndigheten efter att 2,8 miljoner försvunnit.

Först sades att friskolan skulle finansieras med miljoner från en saudisk affärsman. Sedan blev styrelsen oense – och miljonerna försvann. Nu anmäler Skolinspektionen Nya Kastets skola i Gävle till Ekobrottsmyndigheten, rapporterar Arbetarbladet.

Skolan sökte tillstånd 2015 och hette då Vänskapsskolan. Styrelsen bestod av ledande personer från moskéer i Västerås och Uppsala. Ingick gjorde också två personer från stiftelsen Al Rashideen i Gävle. Bägge de senare är idag förvarstagna av Säpo.

De pengar som väckt misstankar kom som ett aktieägartillskott på 2,8 miljoner, från en affärsman i Saudiarabien via en styrelseledamot från Västerås. Västeråsbon hoppade av i samband en granskning kring islamisk extremism i Västerås – och med honom försvann också de 2,8 miljonerna från bokföringen, skriver tidningen.

Enligt Skolinspektionen var pengarna en viktig del när skolan fick godkänt. Skolans ekonomiska situation är nu helt annorlunda och omständigheterna kring hur bidraget försvann är oklara. Utöver anmälan till Ekobrottsmyndigheten följer man också upp den tillsyn som gjorts och som kan komma att upprepas.

ARTIKELN HANDLAR OM