Kristersson om skjutningarna: Inför dubbla straff

M vill ha dubbla straff för gängkriminella

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag är det Ulf Kristerssons dag i Almedalen.

M-ledaren fick flera tuffa frågor om söndagens skjutningar i Stockholm.

– Låser man in dem längre så kan de inte rekrytera nya tonåringar till sina gäng, säger Kristersson i P1 morgon.

Tre skjutningar inträffad under söndagskvällen i norra Stockholm.

Två personer dog och två fördes till sjukhus med skador.

Måndagen är Moderaternas dag i Almedalen och partiledaren Ulf Kristersson fick många frågor om upptrappade skjutningar och gängkriminalitet.

– De som drabbas allra hårdast är människor som bor i de här områdena där skjutningar nästan är vardag nu. Dem är det allra mest synd om. Detta är ett problem som sprider sig i Sverige och folk upplever osäkerhet om staten klarar av sina allra mest grundläggande uppgifter, säger Kristersson till SVT.

M-ledaren Ulf Kristersson.
Foto: MARCUS ERICSSON
M-ledaren Ulf Kristersson.

Tolkhjälp ska upphöra

I P1 morgon strax efteråt vidareutvecklade han sitt resonemang och föreslog bland annat dubbal straff för gängkriminella.

– Låser man in dem längre så kan de inte rekrytera nya tonåringar till sina gäng och skärper man straffen för de sprängningar som nu börjar ersätta de grova vapenbrotten så kommer man en bit på vägen men det kommer krävas många saker under lång tid, säger Kristersson.

Vidare föreslår Moderaterna en stor språkreform och vill däri att rätten till betald tolkhjälp ska upphöra för personer med permanent uppehållstillstånd.

”Förstå sina rättigheter och skyldigheter”

– En långsiktlig förutsättning för bättre integration är att man kan det svenska språket. Vi har underskattat det svenska språket under lång tid. Talar man svenska förstår man vad som gäller i Sverige och förstår samtidigt sina rättigheter och skyldigheter bättre, säger Kristersson.

Slutligen föreslår Ulf Kristersson att man ska införa en obligatorisk kurs i samhällsorientering för alla asylsökande.

– Vi borde skärpa upp kraven och förväntningarna på SFI. Du kan inte bara ha närvaro utan måste också lära dig saker. Vi borde ha mer fokus på svenska lagar och regler, barns– och flickros rättigheter till exempel. Sådant som alla som kommer hit kanske inte har klart för sig från början.

Publicerad:

LÄS VIDARE