Katten Musse var försvunnen i två år – hade vandrat 20 mil

Av: Lovisa Sars

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

När katten Musse försvann trodde hans familj att de aldrig skulle få se honom igen. Men så plötsligt ringer telefonen två år senare – någon har hittat honom, 20 mil norrut.

– Jag blev förvånad, lycklig, omtumlad, chockad – för vi hade ju verkligen tagit till oss att han inte fanns längre, berättar Pernilla Nylander Gustafsson.

Katten Musse är en social kisse som var lite utav en lokal kändis i Kungsängen utanför Stockholm. Han brukade sitta vid en busshållplats och hälsa på folk.

– Han är en katt som gärna söker kontakt, vilket har lett till en del missförstånd ibland att han var hemlös fastän han inte är det, berättar Pernilla Nylander Gustafsson, 46, som brukade ta hand om Musse eftersom det var hennes pappas katt.

Men en dag kom Musse aldrig hem som han brukar på kvällen. Pernilla letade förtvivlat efter honom tillsammans med sin familj, men utan framgång. Efter ett år utan en glimt av Musse fick familjen gå vidare med livet, vilket tidningen Dala-Demokraten var först att rapportera om.

– Vi hade gett upp hoppet. Vi slutade prata om Musse eftersom det gjorde pappa ledsen, han är ju en så trevlig katt, berättar Pernilla.

1 av 2 | Foto: Privat.
Pernilla och Musse tar en selfie.

Fick ett samtal – 20 mil bort

Men i måndags ringde Pernillas telefon – det var polisen. Pernilla trodde aldrig att de skulle ringa för att berätta att de hittat Musse. Men det skulle visa sig att han traskat hela vägen till Borlänge där ett katthem lyckats spåra honom genom hans ID-märkning.

– Jag blev förvånad, lycklig, omtumlad, chockad – för vi hade ju verkligen tagit till oss att han inte fanns längre, berättar Pernilla.

När hon fått kontakt med katthemmet utbytte de bilder på Musse och kunde konstatera att det var samma katt.

– Det var en jättekonstig känsla, så fascinerande, hur har han tagit sig till Borlänge? förklarar Pernilla.

1 av 2 | Foto: Google
Musses vandringsled var cirka 200 kilometer, från Stockholm till Ulvshyttan utanför Borlänge.

”Stort tack till alla katthem”

Pernilla och hennes man åkte till Borlänge. Väl framme på katthemmet blev det en kärleksfull återförening.

– Det var häftigt att se honom fastän han var halva sin storlek – han var väldigt mager, berättar Pernilla.

Musse kom fram och gosade med Pernilla direkt – och fick prata med sin husse i telefon. Trots att han varit på fri tass en längre tid så är han välbehållen och mår bra. Men vad Musse har sett och gjort under sin vandring på 20 mil är ett mysterium.

– Jag tittade på Musse när han kom hem och frågade honom: ’Hur många av dina nio liv har du nu avverkat?’, berättar Pernilla och fortsätter:

– Stort tack till alla katthem som hjälper till, särskilt katthemmet i Borlänge som gjorde att vi fick tillbaka Musse.

Publicerad:

LÄS VIDARE