Italien

Fotsatt gnissel i italienska regeringen

Av: 

TT

Luigi Di Maio. Arkivbild.
Luigi Di Maio. Arkivbild.

NYHETER

Ledarna för Italiens två regeringspartier varnar för att koalitionen kan spricka. Ryktena om en kollaps har ytterligare spätts på av att högerextrema Legas ledare Matteo Salvini begärt ett möte med presidenten Sergio Mattarella.

Salvini försökte dock att lugna folket i ett tv-framträdande.

– Ingen regering kommer att falla i morgon. Jag går lugnt vidare. Men om jag fortsätter att höra "nej" varje dag, då blir det svårt, sade han, och syftade på att Lega tycker att Femtjärnerörelsen satt käppar i hjulet till olika initiativ.

En av orsakerna till splittringen är synen på EU-kommissionens nya ordförande, tyska Ursula von der Leyen. Lega röstade nej till henne, medan koalitionspartnern, populistiska Femstjärnerörelsen, gav henne sitt stöd, vilket visade sig vara avgörande.

Salvini säger att Femstjärnerörelsen förråder vanliga väljare efter att tidigare ha lovat att införa radikala förändringar i Europa, medan Femstjärnerörelsens Luigi Di Maio anser att Legas hållning riskerar att isolera Italien.

– Det finns en förtroendebrist, även på en personlig nivå, säger Di Maio, som också är biträdande premiärminister, och tillägger att Lega måste sluta med de ständiga hoten om att lämna koalitionen.

– Om det inte längre finns någon poäng med att fortsätta med den här regeringen, då kommer vi att gå mot nyval, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

LÄS VIDARE

Sea Watch-kapten förhörd i Italien

ÄMNEN I ARTIKELN

Italien

Italiensk politik

Sergio Mattarella

Lega

Matteo Salvini

Femstjärnerörelsen

Luigi Di Maio