Bilar

Polisen: Så räddar du djur och barn från överhettning i bilen

Av: 

Lovisa Sars

NYHETER

Att lämna barn och hundar i en varm bil kan vara livsfarligt. I samband med årets värmebölja har polisen i ett inlägg på Facebook informerat allmänheten om hur de ska hantera barn och hundar i varma bilar.

Förra året var polisen tidiga med att gå ut med sina tips hur du ska agera om du ser ett barn eller en hund instängd i en varm bil, eftersom det var en ovanligt varm sommar.

Nu till helgen förväntas högtrycket ta över hela landet och temperaturen kan stiga över 30 grader på sina håll. I samband med årets värmebölja har polisen återigen uppmanat allmänheten hur de ska hantera barn och hundar i varma bilar, genom ett inlägg på Facebook.

Om du inte hittar ägaren till bilen där du ser ett barn eller en hund instängd har polisen listat fyra steg hur du kan gå till väga:

  • Ring polisen – 112 om du anser att det är akut, annars 114 14
  • Notera registreringsnummer och klockslag
  • Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses
  • I nödfall krossa rutan. Om möjligt, välj en ruta som inte är nära barnet eller djuret.

Krossa rutor med stöd av lagen

Om du är orolig att begå ett brott genom att krossa en bilruta, förklarar polisen att när det är ett nödläge så har du rätt att krossa rutan för att rädda den som är i fara.

”Om du ser ett djur eller en person i en varm bil som visar tecken på överhettning, har du rätt att, för att rädda djuret eller personen, krossa rutan med stöd av nödbestämmelsen i 24 kap 4 § Brottsbalken. Nöd föreligger bland annat när fara hotar liv, hälsa eller egendom.”

Tänk dock på att alltid ringa polisen först, om det är så att det finns en patrull i närheten som kan hjälpa till så är det alltid bäst.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Nederländerna–Ukraina i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Lämnade hunden i varm bil – får böter

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar

Hundar

Facebook

Brott

Polisen (myndighet)

Extremväder