Värmen ökar risken för badsårsfeber

Elias Arvidsson/TT

Publicerad 2019-08-02

När värmen stiger i vattnet ökar även tillväxten av kolerabakterien vibrio cholerae.

Förra årets höga temperaturer fick antalet fall av badsårsinfektioner att skjuta i höjden.

I år har det varit lugnare, men när värmen stiger i vattnet ökar även tillväxten av kolerabakterien vibrio.

Förra året drabbades 178 personer av infektioner från vibrio, en bakterie som kan orsaka badsårsfeber. Sett till tidigare år en enorm ökning och den klart värsta sommaren sedan Folkhälsomyndigheten började föra statistik 2004. I år har knappt trettio anmälningar rapporterats in, varav 14 har smittats i Sverige.

– Vi har inte haft så många fall i år. Vibriobakterier växer inte till i vatten under 20 grader och även fastän det varit väldigt varmt nu så var det ganska kallt i början av juli, säger Rikard Dryselius, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Det hänger mycket på värme och nu väntar den månad då problemen brukar märkas av som tydligast.

– Augusti är toppmånad för vibriofall. Det är klart kommer det en värmebölja, kan man förmoda att det kommer att öka antalet, säger Rikard Dryselius.

Smittar via sår

Människor blir vanligtvis smittade när de badar med öppna sår, men bakterien tar sig också gärna in via hörselgången och orsakar öroninflammation, eller magsjuka för den som fått en kallsup. När ett sår smittas kan infektionen utvecklas till badsårsfeber.

– Det är låg risk att smittas och de som drabbas har oftast nedsatt infektionsförsvar och kan bli väldigt sjuka i största allmänhet. Det kan också förekomma dödsfall men det är ytterst sällsynt här i Sverige, säger Rikard Dryselius.

Parasiter och fekalier

Det finns även många andra små gynnare på badplatsen. Badklåda som orsakas av cerkarier, en parasit som egentligen inte gillar människor, men ibland biter sig fast av misstag och orsakar röda kliande utslag. Andra sjukdomar förs vidare via avföring.

– Virus, bakterier eller parasiter kan komma av fekalier. Det kan vara från fåglar, badande människor, utsläpp av avloppsvatten eller avrinningsmark där det betat kossor, säger Caroline Schönning, utredare mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Det är inte bara höga temperaturer som påverkar.

– Till viss del påverkar det såklart algblomning och tillväxt av vibriobakterier. Men människors beteende när det är varmt är en viktig faktor, man badar mer och exponeras. Är det tätt med barn i en badvik och någon har varit sjuk så kan det smitta via vattnet.