Hettan stannar över helgen – SMHI värmevarnar

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Extremvärmen stannar i Sverige över helgen.

Då utfärdar SMHI varningar på flera håll i landet.

– Det torra och varma vädret har gjort att brandrisken ökar, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Hettan har dragit in över Sverige – och stannar över helgen. Då utfärdar vädermyndigheten SMHI klass 1-varningar för mycket höga temperaturer i Västernorrlands län, Västerbottens län kustland och Norrbottens län kustland, där det väntas bli över 30 grader varmt.

”Risken för bränder i skog och mark är i så gott som hela landet stor eller mycket stor, lokalt även extremt stor. I samband med det varma och torra vädret fortsätter brandrisken öka kommande dagar,” skriver SMHI.

”Brandrisken ökar”

– Det är en väldigt varm luft som kommer upp söderifrån och man har ju haft väldigt höga temperaturer även i resten av Europa, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

– Tittar man på brandrisk så är det ju utfärdat risk för skogsbrand över ganska stora delar av landet. Det är ju det här torra och varma vädret som gjort att brandrisken ökar och det kommer ju hålla kvar sig så länge det är kvar.

Bor man i ett av de drabbade områdena så ska man följa räddningstjänstens direktiv om eventuella eldningsförbud.

1 av 2 | Foto: Anders Wiklund/TT NYHETSBYRÅN
Värme i Stockholm. Arkivbild.

Meddelande till riskgrupper

I resten av landet förutom i fjällen så har SMHI gått ut med ett meddelande där man uppmanar känsliga personer att vara försiktiga i hettan.

– Det är en grad lägre än en varning. Det är ingen varning utan snarare en information om att det är varmt så att de som behöver ta till några slags förberedelser ska kunna göra det, säger Emelie Karlsson.

– Det gäller ju kanske framförallt inom sjukvården och så eftersom det ju är riskgrupper som gamla människor, människor med olika sjukdomar och små barn som kan ha problem med den här värmen.

Enligt SMHI så har även risken för vattenbrist utökats under de senaste veckorna – och omfattar nu stora delar av Svealand och Götaland.

Svalare i nästa vecka

På söndag väntas kallare väder komma till Norrbotten, för att sedan spridas till resten av landet. Men uppmaningarna gäller hela helgen.

– För att man ska gå ut med en sådan här varning eller ett meddelande så krävs det att den här värmen ska hålla i sig i minst tre dagar, för bara en enstaka dag med värme är ett mindre problem än om det är långvarigt, säger Emelie Karlsson.

Men de som lider av hettan kan snart pusta ut. I nästa vecka återgår Sverige till mer traditionellt sommarväder.

– Till på tisdag har nästan hela landet fått in den här nya luftmassan med lägre temperaturer. Så det kommer ju bli ett ganska stort omslag från väldigt varmt till betydligt lägre temperaturer i början på nästa vecka.

Publicerad:

LÄS VIDARE