Glada Tory-anhängare och besvikna motståndare

Av:  TT:s utsända

Tories valseger är ett givet samtalsämne i London på fredagen. Bland dem som lagt sin röst på vinnarna är det glada miner medan motståndarsidan befarar att svåra tider väntar.

– Jag är förkrossad, säger Sandy Nielsen från London.

Tory-partiets storslam är på alla Londonbors läppar efter torsdagens val.

"Det brittiska lejonet ryter för Boris och Brexit", "Enorm Tory-majoritet" och "Labour i härdsmälta", lyder några av tidningarnas löpsedlar på fredagen.

Men det är inte av enighet man möts på stan i London. Medan många är uppenbart besvikna och några faktiskt helt förkrossade över Boris Johnsons framgång, svävar andra som på moln, lättade av att äntligen "get Brexit done" – Boris Johnssons huvudsakliga budskap som i alla fall verkar ha nått den stora majoriteten utanför huvudstaden.

"Bättre land"

När TT:s utsända möter Dennis Deadman från Surbiton i sydvästra London strålar han som en sol efter Boris Johnsons storseger, trots det höstruggiga vädret.

– Nu kan vi äntligen ta oss ut ur EU, stoppa invandringen och få ett mycket bättre land, säger han.

– Jag tycker att Boris Johnson är en mycket bra ledare, och jag litar inte på Jeremy Corbyn för fem öre.

Jonathan Ash som jobbar i byggbranschen är också positiv till valutgången.

– Det är ett bra resultat, lite som jag väntade mig, säger han.

– De konservativa har lovat att få brexit avklarat, och jag tror många är trötta på det där nu och vill få det undanstökat, även de som röstade för att stanna kvar.

TT: Vad gjorde Labour för fel?

– Jag tror att de är lite för extrema, och speciellt för folk utanför London. Det är inte riktigt deras kultur.

Stor splittring

Valrörelsen har handlat om brexit och respektive partiledares förmåga alternativt oförmåga att leda landet. Det har varit mycket smutskastning från båda håll, framför allt på sociala medier.

Att landet var splittrat visste många, men kanske inte så här uppdelat mellan stad och land, brexitörer och EU-vänner, som valresultatet visar.

I centrala London, där Labour dominerar, var man i går förhoppningsfull och smått optimistisk, men nu verkar det ha gått upp för många att man levt i en bubbla. Läraren och Labour-sympatisören Ruth Jones från nordöstra London trodde inte att Tory skulle få så stor majoritet.

– Det är lite konstigt att Labour är så starka här i London, men tydligen inte alls utanför. Jag förstår inte riktigt hur det kommer sig, jag är förvånad, säger hon.

– För man skulle kunna tänka sig att det kunde vara tvärtom, eftersom vi här förmodligen har fler höginkomsttagare.

"Svår tid framför oss"

En annan besviken Labouranhängare är lärarassistenten Jyles Figura, 32, som fruktar att svåra tider nu väntar britterna. När TT:s utsända träffar honom väntar han på tåget i sydvästra London och säger att många väljare blivit vilseledda.

– Och det har de blivit av Boris Johnson ända sedan omröstningen 2016. Han är duktig på att spela sitt spel, och folk faller för det, säger Figura.

– Trots att han överdriver och ljuger så är de fortfarande beredda att rösta på honom.

Enligt Figura har valet handlat om fel saker. Brexit har dominerat medan sjukvård och skola hamnat i skymundan.

– Nu har vi en svår tid framför oss. Det är långt ifrån över, att gå ut ur EU kommer att ta lång tid.

– Men det Boris kommer att göra är förmodligen att skylla på Labour, att om inte Labour stått i vägen så hade allt gått mycket smidigare. Det tror jag är vad vi kommer att få höra.

"Är förkrossad"

I Wimbledon, som också ligger i sydvästra London, träffar TT Sandy Nielsen dagen efter valet. Hon hoppades på vinst för Liberaldemokraterna i Wimbledon, men de förlorade på marginalen mot Tories.

– Jag är förkrossad, säger hon.

Sandy Nielsen är emot brexit och vill att Storbritannien stannar i EU.

– Men kanske är det så att vi måste gå igenom en kris för att kunna komma framåt. Vi har suttit fast i det här i över tre år, nu händer i alla fall någonting, fortsätter Nielsen.

– Saker kommer bli värre, men förhoppningsvis kommer vi lära oss något av det efteråt.

Publisert:

LÄS VIDARE