Utpekad miljöpartist lämnar partiet – sitter kvar som politisk vilde

En riksdagsledamot för Miljöpartiet anklagas för sexuella trakasserier – i tio års tid.

Nu lämnar han partiet, efter uppmaning från partiledningen.

– Jag vill fortsätta att arbeta politiskt och jag är vald mandatperioden ut som riksdagsledamot. Jag kommer dock inte att kandidera i nästa val, skriver MP-mannen till Aftonbladet.

Ett tjugotal personer inom Miljöpartiet har vittnat för Dagens Nyheter om riksdagsledamotens beteende.

Det handlar om sexuella trakasserier och oönskade närmanden som ska ha pågått i tio års tid. Samma uppgifter ska enligt tidningens källor ha nått partiets ledning.

Riksdagsledamoten skriver i ett uttalande till Aftonbladet att han lämnar Miljöpartiet och sina politiska uppdrag i partiet.

– Jag vill fortsätta att arbeta politiskt och jag är vald mandatperioden ut som riksdagsledamot. Jag kommer dock inte att kandidera i nästa val.

– Jag anser inte att jag har betett mig otillbörligt mot någon, skriver riksdagsledamoten till Aftonbladet.

”Kan inte verka som förtroendevald”

Trots uppgifterna om sexuella trakasserier har Miljöpartiet inte agerat. Ledamoten uppmanades i går att ta en timeout, efter DN:s avslöjande.

På tisdagen har riksorganisationens krisgrupp haft sammanträde. Partiet har nu bett den utpekade ledamoten att avsäga sig alla politiska uppdrag, enligt DN.

– De uppgifter som har framkommit är av sådan karaktär att han inte kan verka som förtroendevald för MP, säger Amanda Lind, partisekreterare för Miljöpartiet, till tidningen.

– Vi har pratat med honom och har bett honom avsäga sig alla uppdrag och vi förväntar oss att han kommer att göra det inom kort.

”Bland det första jag fick höra”

Att riksdagsledamoten betett sig olämpligt har varit allmänt känt inom partiet, enligt en källa till DN.

– Det har varit känt för personer i ledande positioner inom partiet i minst tio år. Att man skulle akta sig för den här riksdagsledamoten var bland det första jag fick höra när jag började engagera mig i partiet, säger en Miljöpartist till DN.

Publisert:

LÄS VIDARE