Martina fick ansiktet krossat av stålbalk – ”Livet sätts på paus”

NYHETER

Martina Ruuth, 30, fick ansiktet krossat av en stålbalk i oktober i fjol.

Läkarna var tvungna att skära från öra till öra för att sätta tillbaka Martinas ansikte igen – en operation som tog över sju timmar.

Men trots flera motgångar ser Martina optimistiskt på framtiden.

– Jag hoppas att jag kommer hitta tillbaka till mitt gamla jag.

1 av 11 | Foto: PRIVAT

Det var i oktober förra året som Martina Ruuth och några kolleger var på väg till lekparken i Aspudden i Stockholm tillsammans med en grupp barn.

I samma stund som de passerade en skyltbalk som gick över vägen intill trottoaren körde en grävmaskinist in i pelaren på motsatt sida vägen, vilket ledde till att balken rasade över Martina som slogs medvetslös till marken.

– Jag hann precis vända huvudet lite uppåt innan balken kom. Jag tror att det var min räddning, att jag inte fick den mitt på huvudet utan på ansiktet.

”Kommer jag att dö nu?”

I handen hade Martina hållit en liten flicka som klarade sig utan skador.

Martinas kollegor trodde först att hon blivit halshuggen men såg sedan hur Martina ställde sig upp för att sedan falla ihop igen, kraftigt blödandes.

– Asfaltens sprayades blodig när jag andades. Då förstod jag att det var allvarligt.

Martina frågade en kollega om det var nu hon skulle dö.

– Men hon lugnande mig och sa att nej, det kommer du inte, Martina.

Opererades i sju timmar

Martinas ansikte hade krossats av den tunga stålbalken och hon berättar hur hon kände att hennes käke var av på båda sidorna. Senare visade det sig att även gommen var av och att näsan och kindbenen hade krossats.

Väl på sjukhuset opererades Martinas ansikte i sju timmar och hon var nedsövd de första dagarna av sin sjukhusvistelse som blev tre veckor lång.

– De kallar det floating face då ingenting i ansiktet sitter fast. Alla delar var lösa och sönderslagna så det fanns ingenting läkarna kunde bygga utifrån. De fick därför skära från öra till öra och lyfta upp ansiktet igen.

För att få ihop ansiktet använde läkarna totalt 20 plattor och 70 skruvar. Efter operationen ville varken hennes föräldrar eller sjuksköterskan ge Martina en spegel. I stället fotade hon ansiktet med pojkvännens mobil.

– Jag förstod redan innan att jag var väldigt skadad i ansiktet men när jag såg mig själv i mobilkameran så tänkte jag; Oj, herregud vad jag ser ut.

Stort rött ärr över hela huvudet

Förutom ansiktsskadan krossades även ena knäskålen och dessutom fick hon en handfraktur.

När Aftonbladet talar med Martina har det gått tre månader sedan olyckan. Under den tiden har Martina genomgått två omfattande operationer.

Trots det är hon fortfarande inte helt återställd.

Ett stort rött ärr som sträcker sig över hela Martinas huvud har varit svårläkt och infekterats, vilket tvingat läkarna att ta upp stygnen igen.

Flera av Martinas tänder är trasiga och hon har svårt att tugga.

– Tänderna har varit jättejobbigt då de inte kunde börja laga dem förrän käken hade läkt. Fyra av framtänderna är helt borta och många är avslagna eller trasiga. Det är ett fortfarande ett omfattande tandarbete som kvarstår.

Även ansiktsfunktionen är nedsatt då flera av nerverna skadats.

Lagt ut 43 000 kronor på vård

I samband med att Martina påbörjade sin väg tillbaka efter olyckan började problemen med försäkringsbolagen att uppstå. Martinas försäkringsbolag avslog hennes ansökan om ersättning då olyckan hänt på jobbet.

Men även hennes arbetsförsäkring avslogs med hänvisning till grävmaskinistens trafikförsäkring. En process som just nu pågår.

Hittills har hon fått lägga ut 43 000 kronor själv för vård och tandvård.

– Det har varit en jättestor stress att ingen har velat hjälpa mig utan att detta ska behöva ligga på mig, trots att det inte är mitt fel. Det har varit väldigt psykiskt påfrestande då man är väldigt skör och trött hela tiden.

Innan olyckan levde Martina ett mycket aktivt liv och tränade thaiboxningsträning sex dagar i veckan. Ett liv hon hoppas kunna återgå till i framtiden.

– Hela ens liv har ju satts på paus. Ibland känns det jobbigt när man inser hur långt man har kvar men läkarna tror att jag kommer bli helt återställd så någonstans har jag haft en jättetur, men jag saknar ju såklart att vara jag.

”Hoppas kunna tycka om mig själv igen”

Ju mer svullnaden i ansiktet lägger sig desto större blir chocken.

– Jag ser ju att jag inte ser ut som jag gjort tidigare men jag hoppas att jag kommer kunna lära mig att tycka om mig själv för hur jag ser ut framöver.

Grävmaskinsföraren som orsakade olyckan är misstänkt för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Trots allt är Martina inte bitter.

– Jag känner mig inte arg på honom. Jag förstår att det var en olycka och det måste vara jobbigt även för honom att det blivit så här.

Dagens fem rubriker – nyheterna du inte får missa 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Aspudden

Olycka