Förbjuder elefanter på svenska cirkusar

Inga mer elefanter på svenska cirkusar.
Inga mer elefanter på svenska cirkusar.

Både elefanter och sjölejon ska snart vara ett minne blott på svenska cirkusar – detta enligt en ny djurskyddslag som väntas träda i kraft nästa år.

I ett förslag till en ny djurskyddslag som regeringen presenterat finns ett förbud mot elefanter och sjölejon på cirkus i Sverige. Där framgår det att det ”saknas praktiska förutsättningar för att hålla elefanter och sjölejon på cirkus på ett sätt som tillåter djuren att bete sig naturligt". Den nya lagen kan bli verklighet den första april nästa år.

Djurens Rätt har kämpat för detta i flera år.

– Vi gläds idag åt denna framgång! Djur är inte underhållning och äntligen får vi svart på vitt att djur som elefanter och sjölejon inte hör hemma på cirkus, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt, i ett uttalande på deras hemsida.

Svenskarna vill ha förbud

Sedan tidigare är det förbjudet att hålla djur som apor, rovdjur, noshörningar, flodhästar och giraffer på cirkus i Sverige. Och nu läggs elefanter och sjölejon till på listan.

Detta går i enlighet med vad svenskar anser i frågan. I en opinionsundersökning för två år sedan var 76 procent av svenskarna för ett förbud mot vilda djur på cirkus.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN