Så blir Ingvar Kamprads begravning

Klockan 12 hölls en tyst minut för Ingvar Kamprad på alla Ikea-varuhus i Sverige.

Begravningen kommer att ske i Älmhult i en sluten krets av Ikea-grundarens närmaste familj.

I kväll hedras hans minne i Älmhults kommunfullmäktige.

– När han blev utsedd till hedersmedborgare ville han att det skulle komma de äldre till dels, så vi ordnade ett tårtkalas på alla äldreboenden, säger Elizabeth Peltola, oppositionsråd i Älmhult.

Ingvar Kamprad är Älmhults förste och hittills ende hedersmedborgare.

– Det är bygdens son som har gått bort, det är verkligen så. Vi har alltid varit väldigt stolta över hans gärning, som stämmer överens med vår själ, säger Elizabeth Peltola som är oppositionsråd för Centerpartiet i Älmhult och tidigare var kommunstyrelsens ordförande i tio års tid.

Flaggorna hänger på halv stång både i Älmhults kommun och utanför alla Ikeas varuhus i Sverige, efter gårdagens besked att grundaren och ikonen Ingvar Kamprad gått bort.

Levde sista tiden i Älmhult

Förkortningen Ikea togs från hans eget namn och Elmtaryd Agunnaryd, där Kamprad växte upp, i Ljungby kommun. Sista tiden levde han på Bölsö gård i Liatorp, strax norr om Älmhult.

Ingvar Kamprad är Älmhult och Älmhult är Ingvar Kamprad, säger oppositionsrådet.

– Man pratar ofta om hur Ingvar kom på sina idéer och det handlar givetvis om hans klurighet och entreprenörskap, men jag tror också att hans uppväxt i Småland och det här lite karga landskapet har präglat honom, som kräver att man är lite klurig och sparsam. Och den andan lever ju kvar i dag, säger Elizabeth Peltola som är oppositionsråd för Centerpartiet i Älmhult och tidigare var kommunstyrelsens ordförande i tio års tid.

Begravningen blir i Älmhult

Ingvar Kamprads begravningen kommer att äga rum i Älmhult för den närmaste familjen, uppger Ikeas presschef.

– Den kommer att äga rum för de närmast anhöriga. Det blir en stängd begravning i Älmhult, säger Jakob Holmström, pressansvarig för Ikea-koncernen i Sverige.

Klockan 12 på måndagen hölls en tyst minut på alla Ikea-varuhus i Sverige, för möbelvaruhusets medarbetare och kunder.

– Det gör vi för att vi tillsammans med kunderna vill hedra Ingvar som nu vakar över oss i himlen, säger Jakob Holmström.

– Det är en samlad och fin stämning bland personalen, en stund av eftertanke och förstås sorg. Han är en stor och viktig person för oss, en förebild på väldigt många sätt. Han är grundaren och skaparen av det som vi lever med varje dag och har ett ansvar att föra vidare.

Ingvar Kamprads önskan

Hur minnesstunden för Ikeas anställda i Älmhult kommer se ut är ännu inte klart – men han har lämnat en önskan.

– När den här dagen kom så ville han att vi skulle samlas och fira allt det arbete som vi har gjort med Ikea tillsammans, men också blicka framåt, säger Johanna Blomqvist, presschef Ikea of Sweden AB.

– Tårta var ju en av Ingvars favoriter, så jag skulle kunna tänka mig att det blir något liknande för oss på fredag. Jag vet att Ingvar var ett fan av princesstårta, säger Johanna Blomqvist.

Hade tårtkalas på äldreboende

När Ingvar Kamprad utsågs till hedersmedborgare i Älmhult år 2014 så firades han med just det – tårtor.

Kamprad ville att firandet skulle komma de äldre till dels, och det anordnades tårtkalas på kommunens äldreboenden dit Ingvar Kamprad kom på besök.

– Vi kommer hedra honom på lämpligt sätt, utifrån hur Ingvar hade velat att det skulle vara. När han blev utsedd till hedersmedborgare ville han inte ha pompa och ståt, för det är inte riktigt han. Vi kommer att föra en dialog med familjen och Ikea för att hitta ett bra sätt att hedra honom, säger Elizabeth Peltola, oppositionsråd i Älmhult.

”Det är en tomhet”

En tyst minut kommer att hållas i kväll i Älmhults kommunfullmäktige.

– I går var det mycket fokus på Ikea och Ikea-varuhusen, och vi kom fram till att vi kan hedra honom idag på ett ännu bättre sätt. Han var ju bygdens son, så det är många känslor. Det blir tomt nu, säger Elizabeth Peltola.

Publisert:

LÄS VIDARE