Jag skäms över vägarna

NYHETER

Nu lovar Rosengren att det ska satsas på trafiken

Det är trettio grader varmt. Asfalten blöder och järnvägsrälsen har solkurvor när vi tar taxibåt ut till Björn Rosengren. Näringsministern semestrar på en skärgårdsö utan vägar.

Men ledigt från vägfrågorna får han inte förrän de värsta problemen är lösta.

Näringsministern semestrar på en skärgårdsö - men slipper inte ifrån vägfrågorna. Nu ska det satsas på vägarna. Björn Rosengren säger att det kommer pengar och han tror att satsningarna kommer upp i samma nivå som i början av 1990-talet. De måste själva laga hålen i vägen .

- Infrastrukturproppen blir min svåraste politiska uppgift, säger han. Den måste bli bra.

Proppen. Det är regeringens förslag på hur mycket pengar som ska satsas på vägar, järnväg, flyg, båt och telekommunikationer de närmaste tio åren.

Den skulle ha varit klar för över ett år sedan men har gång på gång försenats.

Pengarna är redan slut

Socialdemokraterna skyller på att vänstern och miljöpartiet blockerar pengar till vägsatsningarna. Under tiden som käbblet fortsätter förblir framtiden oviss.

Det gamla beslutet gäller till 2003. Men pengarna är redan slut. Nu ligger främst vägsatsningarna i malpåse. Den stora frågan är vad som händer 2004 när det nya beslutet börjar gälla.

Du sa i Aftonbladet för drygt ett år sedan att vägnätet är så dåligt att smärtgränsen är nådd. Därför skulle du storsatsa på vägarna. Än har vi inte sett några nya pengar. Bluffade du?

- Nej. Vi gjorde en omfördelning. Vi tog bland annat pengar från Vägverkets administration och satsade på underhåll. Det blev en miljard extra till vägarna. Men jag kan hålla med om att det inte blev några nya pengar.

Man kan undra om inte vänstern och miljöpartiet är bekväma alibin för finansdepartementet för att slippa satsa på vägarna.

- Nej, de är inget alibi. Men visst har det med ekonomin att göra att vi skjutit på förslaget. Vi ville först sanera ekonomin och få ner arbetslösheten. Det är gjort nu och jag är säker på att alla vill satsa på vägarna. Vi ska träffa vänstern och miljöpartiet den sjunde augusti för att förhandla om vägarna. Jag är säker på att de då är med på satsningarna.

- Det är bra att vi skjutit på proppen. Nu har vi en helhetssyn där vägarna vägs mot järnväg och båt.

Ska få "väsentligt" mera pengar

Vägverkets regionchefer i Norrland skäms över vägarna. Skäms inte du?

- Jo, jag skäms. I Västernorrland, Jämtland och Värmland finns det vägar som mest liknar potatisåkrar. Det är viktigt för nationen att vägarna rustas upp och det handlar om regionalpolitik, inte om partipolitik.

Du utsåg en ny generaldirektör för Vägverket i våras. Har han fått några löften om nya pengar?

- Ja, partiet har skrivit att han ska få "väsentligt" mycket mera pengar.

Det kostar lika mycket att rusta upp hela vägnätet i norra Norrland som att bygga två mil motorväg. Var vill du lägga pengarna?

- Vi måste prioritera båda. Det är inte acceptabelt att ha vägsnuttar på E4 mellan Helsingborg och Stockholm och ett par snuttar mellan Göteborg och Stockholm som inte är motorväg men det är lika viktigt att norrlänningarna har vägar att köra på.

Hur mycket pengar får vägarna i infrastrukturpropositionen?

- Haha. 10 000-kronorsfrågan? Du kan vara lugn. Nu kommer det pengar.

Vill återinföra kilometerskatt

Kommer vägsatsningarna upp i samma nivå som i början av 1990-talet?

- Jag tror det. Men vi har ett annat perspektiv i dag, en helhetssyn. Det handlar om vägar, tåg, båt, IT, miljö och regionalpolitik. Vi kan inte bygga en fil till på motorvägen utan att fundera på om en del av trafiken egentligen borde gå på järnväg. Eller kanske med båt. Det är kanske tåget som behöver ett spår till för att avlasta motorvägen.

- Jag vill återinföra kilometerskatt för lastbilar för att ge järnvägen en chans att konkurrera på längre sträckor. Kilometerskatt ger också svenska åkare ett bättre läge i förhållande till åkerier från länder utanför EU som kör i Sverige och som dumpar priserna.

Så här mycket vill partierna satsa

AFTONBLADET GRANSKARMedan de svenska vägarna blöder tar näringsminister Björn Rosengren snipan till affären i Vaxholm för att handla. I hans semesterparadis existerar inga vägar. Aftonbladet tog taxibåten ut till ministern. Vi berättade om vägeländet. Och fick svar på frågan svenska bilister ställer: - Lugn. Nu kommer det pengar, svarar han.

Robert Collin