Kronprinsessan Victoria firade födelsedag på soldränkt Öland

BORGHOLM

Återigen sken solen och återigen fick födelsedagsbarnet famnen full med blommor. Flera hundra barbenta gratulanter strömmade till Solliden på Öland för att hylla kronprinsessan Victoria på hennes 24:e bemärkelsedag på lördagen.

Foto: CALLE TÖRNSTRÖM
Hundratals gratulanter ville fira kronprinsessan Victoria på hennes 24-årsdag. Kung Carl Gustaf ledde allsång och hurrande och drottning Silvia hjälpte till att bära blomsterhyllningarna.

På kvällen överraskade vännerna med en nyskriven låt.

Strax efter klockan två på lördagen kom Victoria nedför slottstrappan vid den lummiga parken i sällskap av kungen och drottningen. I solgasset gjorde hon sig redo för att ta emot blommor, presenter, kramar och hurrarop.

Helt enligt traditionen klarade hennes far strupen och initierade allsången.

Allsång och hurrarop

- Ja må hon leva, ja må hon leva, ackompanjerade gratulanterna i kör.

Sedan tog prinsessan emot rosa rosor, aprikosfärgade nejlikor och blåklockor. Buketten blev så stor att Victoria fick dela med sig till mamma Silvia också.

- Hon är sötare i verkligheten än i tidningen, sade Jane Kvist från Olofström med adress till den leende kronprinsessan, som för dagen var klädd i knäkort aprikosfärgad dräkt.

Minuterna innan hade Jane Kvist resonerat livligt med vännen Stefan Olofsson om kungahusets vara eller icke vara. När de tre familjemedlemmarna uppenbarade sig på slottstrappan i välmatchande pastellkläder var emellertid tvivlet borta, enligt Jane Kvist.

- Kungafamiljen är mycket bra reklam för Sverige. Någon form av statsöverhuvud ska man ju ändå ha, konstaterade hon.

Ulla Mattsson från Tärnsjö var på Öland för första gången med familjen. För henne rådde ingen tvekan om vad hon skulle tycka om den sommarfräscha prinsessan. Härlig, öppen och spontan, var omdömet.

-Hon har nog redan allt, men jag skulle så gärna vilja ge henne en kram i födelsedagspresent, sade hon.

När festligheterna fortsatte med ett stort artistuppbåd på Borgholms idrottsplats, följde även lillasyster och lillebror med. Omsvidad i Ölandsdräkt fick Victoria ta emot ännu fler buketter och presenter.

"Brottarstipendiat"

Victoriastipendiaten, OS-medaljören Mikael Ljungberg fick inte bara ta emot det åtråvärda stipendiet ur prinsessans hand, han fick också en innerlig kram.

Även om han sade sig föredra flickvännens omfamningar såg han påtagligt nöjd ut.

- Jag rankar det här väldigt högt - men först kommer förstås OS-guldet, konstaterade han.

Sedan sjöng Sanna Nielsen, Lena Philipsson och Martin Stenmark så att trädtopparna på idrottsplatsen nästan krusade sig. Men mest svängde det när ett 19-mannabandet Stora Stygga gick loss med en storbandsversion av Deep Purples gamla rockklassiker Smoke on the Water.

Inför finalen hade det tisslats och tasslats en del, men när fyra tjejkompisar till Victoria dök upp scen tillsammans med E-type var överraskningen total. Och inte lät det väl alltför anskrämligt när de fem sjöng nyskrivna låten Banka banka tillsammans?

Anna Nyberg/TT ( )