Tova Mobergs ex-pojkvän inte psykiskt sjuk – riskerar livstid

avCecilia Benedelle, Christoffer Nilsson

1 av 3

Tova Mobergs mördare är inte psykiskt sjuk, visar den rättspsykiatriska undersökningen.

Tingsrätten anser att han är skyldig till mord – nu riskerar 23-åringen livstid.

– Det är vad åklagaren yrkar. Jag anser att en tidsbestämd påföljd ligger i enlighet med gällande praxis, säger den misstänktes advokat Bo Karlsson.

Före jul meddelade Hudiksvalls tingsrätt att den nu 23-årige ex-pojkvännen befanns skyldig till att ha mördat Tova Moberg, 19.

Man kunde inte utesluta att mannen led av en allvarlig psykisk störning och beslutade därför om att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Nu har resultatet kommit, vilket Hela Hälsingland först rapporterade.

Undersökningen har visat att 23-åringen inte lider av en allvarlig psykisk störning vare sig nu eller vid tidpunkten för mordet på en gård i Njutånger i maj förra året.

Därmed kan han nu dömas till fängelse.

Riskerar livstids fängelse

Åklagaren har yrkat på livstid.

– Det är vad åklagaren yrkar. Jag anser att en tidsbestämd påföljd ligger i enlighet med gällande praxis, säger 23-åringens advokat Bo Karlsson.

Enligt åklagaren Christer Sammens var beskedet inte överraskande.

– Man kan nu utesluta alla alternativ om att han ska få vård. Nu återstår ett fängelsestraff och frågan är hur långt det ska bli. Min uppfattning är att han ska dömas till livstid, säger Sammens i Aftonbladet TV.

Den 1 februari återupptas rättsförhandlingen i Hudiksvalls tingsrätt. Då kommer undersökningen att gås igenom och beslut tas om vilket straff han döms till, skriver Hela Hälsingland.

ARTIKELN HANDLAR OM