Gryningspyromanen anhållen – misstänks för försök till mordbrand

avAdam Westin, Gustaf Tronarp, Jamshid Jamshidi

Publicerad:
Uppdaterad:

Ulf Borgström, mer känd som Gryningspyromanen gripits och anhållits i Västmanland, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Åklagare har anhållit en person för försök till mordbrand, säger Mikael Hedström, polisens presstalesperson.

Även tidningen VLT har information om att Gryningspyromanen anhållits.

Enligt källor till Aftonbladet har 54-årige Ulf Borgström, den så kallade ”Gryningspyromanen”, gripits i Västmanland.

Brottet ska ha skett i Köpings kommun. Borgström uppges ha anhållits i sin frånvaro på onsdagseftermiddagen. Han greps av polis samma kväll.

Brottsrubriceringen är försök till grov mordbrand och grovt hot mot tjänsteman, enligt Aftonbladets uppgifter. Det bekräftades senare av åklagarmyndigheten.

Anhållen för försök till mordbrand

Mikael Hedström, presstalesperson på polisen region mitt, är mycket förtegen om det inträffade.

– Jag har inte fått någon information utöver att det är åklagare inkopplad på detta, och journalister får vända sig till åklagarkammaren. Det jag kan se är att åklagare anhållit en person för försök till mordbrand, säger Mikael Hedström, polisens presstalesperson.

Aftonbladet har sökt åklagare Frieda Gummesson utan framgång. Till VLT, som också rapporterar om gripandet, säger hon:

– Utredningen är i ett känsligt läge, så jag kan i nuläget inte avslöja mer än så.

Gryningspyromanen företräds av advokaten Viktor Svartz.

”Jag kan bekräfta att jag i dag har förordnats som offentlig försvarare i ett mål vid Västmanlands tingsrätt. Jag kan i nuläget inte ge några ytterligare kommentarer”, skriver han i ett sms till Aftonbladet.

Misstänks för hundratals bränder

Den så kallade Gryningspyromanen gäckade polisen i decennier. Han har varit misstänkt för hundratals bränder, men har enbart fällts i ett fåtal fall.

Den 8 april 2011 dömde Ystads tingsrätt Ulf Borgström till åtta års fängelse för grov mordbrand. Han blev villkorligt frigiven från anstalten Hall den 26 april 2016.

Det mycket uppmärksammade fallet tog sin början med en rad oförklarliga bränder på 1990-talet. Det brann bland annat i Telias telestationer.

Borgström hade tidigare anklagats av företaget för bedrägeri. Han dömdes för bedrägerierna, men släpptes fri efter ett kortare fängelsestraff. Då fortsatte det att brinna, främst i kulturbyggnader runtom i Skåne.

Hotet: ”Det ska brinna igen”

År 2000 hamnade Ulf Borgström, som han själv beskriver det i en intervju med VLT, i krig med polisen. Han frihetsberövades och förlorade både bostad och ägodelar. Därefter pågick ”kriget” i tio år och ännu fler kulturbyggnader brann ner, bränder som ofta startade i gryningen. Då uppstod öknamnet Gryningspyromanen.

Borgström har genom åren ofta uttryckt ilska mot samhället och rättsstaten. I en intervju med Kvällsposten 2015 sa han att han kände sig illa behandlad av kriminalvårdarna i fängelset, och hotade att fortsätta sin verksamhet när han släpps fri.

– Det ska brinna igen, sade Ulf Borgström till tidningen.

Foto: KRISTER HANSSON
Gryningspyromanen Ulf Borgström.
Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM