Snö och blåst ställer till det i trafiken

Av: Christoffer Nilsson, Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Det blåser rejält och stora mängder snö drar in över landet och SMHI har utfärdat flera vädervarningar.

Stora trafikproblem har rapporterats och både buss, tåg och flygtrafik har ställts in på flera håll.

– Det är den sämsta kombinationen för att hålla vägarna snö- och halkfria, säger Beisi Sundin vid Trafikverkets pressjour.

FÖLJ AFTONBLADETS DIREKTRAPPORTERING

Det kommer att bli rejält blåsigt och snöigt i stora delar av landet under tisdagen och en del besvär i trafiken kan väntas de kommande dagarna.

Under tisdagsmorgonen har ett flertal olyckor rapporterats.

I södra Sverige har flera bilar åkt i diket och polisens ledningscentralen i region Syd hade vid 8-tiden hanterat ett tiotal olyckor i Skåne, Blekinge och Kalmar.

Det är även stopp i tågtrafiken på Rååbanan mellan Teckomatorp och Ramlösa efter att träd fallit ned på spåret. Trafiken leds i stället om via Landskrona. Prognosen är att trafiken kan gå som normalt tidigast under tisdagskvällen.

Den kraftiga blåsten och snön har även tvingat Ronneby airport att ställa in sina morgonflyg till Stockholm skriver Sydöstran.

Även Arlanda flygplats har tvingats ställa in avgångar inom Sverige.

Mellan 15–20 centimeter snö

SMHI har under tisdagen utfärdat en klass 1-varning snöfall i Dalarna, Västmanland, Gävleborg och Västernorrland.

I Västernorrlands län, Gävleborg, Dalarna och Värmlands län väntas snöfallet fram till onsdag kunna ge 15-20 centimeter snö. Bohuslän, Göteborg, Kronoberg, Kalmar och Blekinge tros få omkring 5-10 centimeter.

Halland och Skåne beräknas få cirka 5 centimeter snö.

En del av nederbörden kan dock övergå i regn på vissa håll under tisdagseftermiddagen. Det kommer dock att fortsätta snöa över vissa delar av östra Svealand och Norrland in på onsdagen innan det mattas av på torsdag.

Varning för mycket hårda vindbyar

I Jämtlandsfjällen och i norra Lapplandsfjällen har SMHI utfärdat en klass 2-varning för storm och en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar har utfärdats på Öland, Gotland och i ostligaste Svealand.

Längst ut i Stockholms skärgård ligger en varning för hårda vindbyar som kan komma upp i 21 till 24 meter per sekund. Mitt på tisdagen kommer det att börja snöa i Stockholmsområdet samtidigt som den kraftiga blåsten ligger kvar.

På E20 och Öresundsbron har det utfärdats en varning om hårda vindar på tisdagsmorgonen och vindkänsliga fordon uppmanas att inte köra över bron.

Det är även fortsatt varning för höga flöden i flera vattendrag i södra Sverige.

Trafikverket: Ta det försiktigt

Trafikverket uppmanar trafikanter att följa väderprognoser och trafikinformation och att man som bilist måste ta ett ännu större ansvar och köra mer försiktigt.

– Hårda vindar i kombination med snöfall blir väldigt besvärligt. Det är den sämst kombinationen för att hålla vägarna snö-och halkfria då det gör det svårt med underhållningen, säger Beisi Sundin vid Trafikverkets pressjour.

Hon förklarar att de södra delarna av landet har haft problem under morgontimmarna medan det senare under dagen förflyttar sig uppåt.

– I Skåne har man problem med snöfall just nu. Dock kommer det inte att komma lika stora mängder i Mellansverige, säger Beisi Sundin.

 

LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges värsta snöoväder

 

Publicerad: