Lakritsgubbe lägger Sverige under sina fötter

NYHETER

Godistillverkares maskot världens största varmluftsballong

1 av 2 | Foto: malin lagerlöf

I Stockholm kan du få se en godis-gubbe segla fram över himlen de närmaste dagarna.

Det är Bertie Balloon, en av världens största varmluftsballonger som just nu befinner sig på Sverige-turné.

Han heter Bertie Balloon och är en av världens största varmluftsballonger. Mellan skosulan och toppen av hans kulle är han hela 47.25 meter. Och han föreställer nämligen världens mest kände godisgubbe, Bertie Bassett`s, som sedan 1929 prytt alla förpackningar av Basset´s lakritskonfekt och vingummi.

- Bara Michelingubben Bidendum lär vara mer känd än Bertie, säger Ann-Sofie Olausson, som är ansvarig för Bertie Bassetts´s Sverige-turné.

Gjord av konfektyrbitar

Det roliga och ovanliga med Bertie är att han inte ser ut som en vanlig luftballong. Istället är han uppbyggd av olika konfektyrbitar från den klassiska blandningen av engelsk lakritskonfekt. Inte minde än 4 kilometer tyg och 32 kilometer sytråd har gått åt för att sy Bertie. Det är lika mycket tyg och sytråd som det går åt för att tillverka 1.340 kostymer.

Svårflugen jätte

Med sin höjd och volym är Bertie mycket svår att flyga. Enligt den erfarne piloten britten Pete Dalby, som har flugit Bertie sedan jungfruresan 1997, krävs det mycket goda konditioner för att kunna börja lätta på barlasten.

- Ballongen måste flygas med varsam hand. Den kan exempelvis inte landa var som helst. För en vanlig luftballong kan det räcka men en fotbollsplan, men för Bertie krävs det flera fotbollsplaner. Bara ballongduken kräver 800 kvadratmeter när den ligger ner på marken säger Ann-Sofie Olausson.

Malin Lagerlöf