Flera döda i protesterna mot Muhammedbilder

NYHETER

Demonstrationer i Asien och Afrika urartade

Foto: protesterna sprider sig På måndagmorgonen samlades muslimer utanför danska ambassaden i Indonesien för att protestera mot karikatyrerna av profeten Muhammed.

Fyra personer dödades i samband med en demonstration mot Muhammed-bilderna i Afghanistan i dag.

Det innebär att protesterna för andra dagen i rad ledde till dödsoffer.

I dag publicerades de omstridda teckningarna även i Israel.

Enligt nyhetsbyrån AP öppnade polisen eld mot demonstranterna i Afghanistan sedan dessa kastat stenar och knivar. En person rapporteras ha dödats i sammandrabbningen, medan ytterligare en avled på sjukhus. Dessutom skadades tre personer.

Ytterligare två afghaner dödades i ett upplopp som utbröt utanför en amerikansk militärbas i Afghanistan på eftermiddagen.

En tonåring dog i en demonstration i Bossaso, Somalia, som urartade sedan polisen sköt i luften för att skingra demonstranterna.

Publiceras i Israel

På måndagen publicerade den israeliska engelskspråkiga tidningen Jerusalem Post några av de omstridda teckningarna.

Tidningen motiverar beslutet med att den vill att folk ska förstå varför muslimerna upprörs.

Sedan den ursprungliga publiceringen i danska Jyllands-Posten har bilderna tryckts i tidningar i bland annat Norge, Frankrike och Spanien.

I både Thailand och Indonesien genomfördes i dag demonstrationer mot de danska karikatyrteckningarna.

Stampade på flaggan

I Indonesiens näst största stad, Surabaya, kastade upprörda muslimer sten på det danska konsulatet, rapporterar AP. Och omkring 300 medlemmar av det muslimska Partiet för rättvisa och välstånd hade mött upp utanför ambassaden i Jakarta.

– I islams namn är vi redo att bekämpa var och en som förolämpar Guds budbärare, sa en av talarna inför folkmassan, som blockerade trafiken i Jakartas ambassaddistrikt.

I Thailands huvudstad Bangkok möttes omkring 400 muslimer utanför den danska ambassaden. De stampade på den danska flaggan och ropade att den danska regeringen kraftfullt måste fördöma Muhammed-teckningarna.

I Libanon väntas på torsdag uppåt en halv miljon människor demonstrera i Beirut. Enligt den danska tidningen Information har den shiamuslimska rörelsen Hizbollahs ledare i Libanon, Sayyed Hassan Nasrallah, tillägnat torsdagen ”Försvaret av profeten”.

Libanon ber Danmark om ursäkt

Mia Carron, TT