Skulle släcka eldsvåda - fyllde bildäck med vatten

NYHETER

Besättningens misstag kan ha orsakat färjekatastrofen

Safaga

Fatala misstag av besättningen kan ha orsakat färjekatastrofen i Röda havet. Medan manskapet bekämpade den brand som brutit ut ombord fylldes färjans bildäck med vatten.

Besättningsmannen Rani Kamal överlevde katastrofen; han plockades upp ur en flotte av den saudiska kustbevakningen. Från sin patientsäng på ett saudiskt sjukhus har han berättat om sina observationer för den arabiska tv-kanalen al-Arabiyya.

- Det var brandbekämpningen som ledde till att färjan sjönk. Bildäcket fylldes av vatten - det var på bildäck som branden började - och det samlades på ena sidan, säger Rani Kamal.

- Sen blev det mer och mer vatten, tills fartyget fick slagsida.

Färjans konstruktion, med öppet bildäck utan mellanväggar, var densamma som kritiserats efter färjekatastroferna i Europa.

Sedan färjan köptes till Egypten från Italien hade den dessutom fått tillbyggnader för fler passagerare som kanske gjorde den mer rank.

Hittade vid liv

Färjan al-Salam Boccaccio 98 lämnade hamnstaden Dubah i Saudiarabien i torsdags kväll och var på väg till Safaga i Egypten när en brand bröt ut ombord. Fram till besättningsmannens vittnesmål hade det kommit olika bud om var det brann; många passagerare trodde att röken kom från maskinrummet.

Enligt samstämmiga vittnesmål brann det i flera timmar innan färjan slutligen förliste.

Omkring 700 personer betraktades på söndagen som saknade. Sammanlagt hade då över 460 överlevande och 200 omkomna hittats.

Så sent som i lördags kväll, nästan två dygn efter katastrofen, återfanns sju personer vid liv enligt den egyptiska nyhetsbyrån Mena.

De flesta ombord var egyptier. Bland dem fanns många som gästarbetade i Saudiarabien men också pilgrimer som gjort vallfärden till Mecka.

Klarade kraven

Rederiet som ägde färjan har framhållit att den klarat alla inspektioner, också enligt internationella säkerhetsnormer. Den har trafikerat europeiska hamnar vid några tillfällen sedan den såldes till Egypten.

Sjukhuspersonal uppgav i lördags enligt AFP att det finns minst 40 besättningsmän bland de överlevande.

Besättningen har fått bitter kritik av passagerare för att ha lagt beslag på livbåtarna och hindrat passagerare från att få flytvästar. Anhöriga till resenärerna som samlats i Safagas hamn i väntan på besked hade ännu på söndagen inte fått svar på grundläggande frågor:

Kaptenen har rapporterats saknad. Flera av de överlevande påstår att de sett honom falla överbord från en livbåt.

TT-Reuters