Nyheter

De blev offer för bomberna

NYHETER

John Tullochs blodiga och bandagerade huvud blev symbolen för Londonbomberna.

Mot hans vilja användes bilden i försöken att införa hårdare terrorlagar.

-Jag gavs en röst som inte var min, säger han.

John Tulloch, 63, satt så nära självmordsbombaren att han inte hörde explosionen. Han såg bara en plågsamt stark gult ljus överallt. Utan sin resväska, som täckte stora delar av kroppen, hade han inte varit vid liv i dag.

Fick bandage

Ovan jord möttes John Tulloch av sjukvårdspersonal som bandagerade hans blodiga huvud och la en lila handduk över den dammiga kostymen.

Bilden spreds inom några timmar över hela världen. Det blev en av de ögonblicksbilder som kom att symbolisera katastrofen, som tydligt visade hur en pendlares dagliga färd till jobbet oväntat avbröts av det ofattbara.

Detta förstod John Tulloch mycket väl då han är professor i sociologi med medier som specialitet. Till skillnad från de flesta av sina motsvarigheter i Sverige har han full förståelse för att medier publicerar bilder på människor som just upplevt något fruktansvärt.

Dålig ersättning

-Jag är ganska positiv till att media har använt mig. Jag berövades min röst, men de hanterade det med känsla, sa han nyligen till The Guardian.

Efter den 11 september enades USA bakom sin president, en gemensam front som höll fram till invasionen i Irak.

I Storbritannien blev reaktionerna annorlunda. Avskyn blandades med ilska mot den egna regeringen. Irakkriget har aldrig varit populärt i landet och många kände att Tony Blairs agerande bidrog till katastrofen.

Myndigheterna har också fått hård kritik för att offren och deras anhöriga har fått för dålig ekonomisk ersättning för sina skador.

Hårdare bevakning

Efter bomberna i tunnelbanan har Storbritannien blivit ett av de hårdast bevakade samhällena i västvärlden. Nya övervakningskameror sätts upp hela tiden och polisen har fått befogenhet att häkta terroristmisstänkta på mycket vaga grunder.

I veckan greps en man som delade ut en artikel ur magasinet "Vanity Fair" med rubriken "Blairs Big Brother Britain" misstänkt för terrorbrott. En kvinna förhördes efter att ha läst en Blair-kritisk artikel i dagstidningen The Independent i närheten av premiärministerns bostad.

Vill leva normalt liv

I november förra året ville Tony Blair skärpa lagstiftningen ytterligare. Dagen före omröstningen i parlamentet publicerade The Sun en bild på John Tulloch på sin förstasida med rubriken "Tell Tony He"s Right".

Blair förlorade omröstningen, men John Tulloch är likväl upprörd.

-De använde mitt ansikte för att få igenom något jag inte stöder.

Nu kämpar John Tulloch för att kunna leva ett normalt liv. Först trodde han att dålig hörsel och en ovilja att åka tåg var hans enda men av bombdåden.

Problem med minnet

Men nyligen upptäckte han att han har problem med minnet och oroar sig nu för att ha fått bestående hjärnskador.

-Jag sa till en tidning att jag inte fått någon ersättning av staten för mina skador. Då hörde myndigheterna av sig och sa att de skickat en check på 2500 pund (35000 kronor) som jag löst ut. Jag kollade med banken -och det stämde. Jag hade inget som helst minne av det. Jag trodde inte det var sant.

För att bearbeta händelserna skrev han "A day in July". En kontroversiell bok som gett John Tulloch titeln "terroristälskare" i vissa kretsar.

-Självfallet stöder jag inte deras handlingar. Herregud, jag dog ju nästan. Men man måste få ställa frågor.

Ett år sedan bomberna i Londons tunnelbana

I morgon är det ett år sedan fyra unga män sprängde sig själva och 52 människor till döds i Londons tunnelbana. Aftonbladet berättar i dag historien om vad som hände med några av de människor som fyllde förstasidor över hela världen.

Jens Kärrman

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter