Psyksjuk tog sig in i passagerarplan

NYHETER

24-åringen hittades av tekniker - satt längst fram i planet

Helt obemärkt tog sig en psyksjuk man in i ett passagerarplan på Malmös flygplats Sturup.

Han upptäcktes av en tekniker när han satt sig i planet.

Nu kritiseras säkerheten på flygplatsen av polisen.

Den psyksjuke 24-åringen tog sig på något sätt in på flygplatsområdet i Sturup, och in i ett flygplan där han satte sig på första passagerarraden. Där hittades han av en tekniker som utförde arbeten på planet och som kontaktade flygplatspolisen. Eftersom mannen var uppenbart psykiskt sjuk kördes han till psykakuten, och ingen polisanmälan gjordes, skriver Sydsvenskan.

Händelsen inträffade natten mellan tisdag och onsdag, vid 01.30-tiden. På torsdagen gjordes en försenad polisanmälan för att kunna utreda hur mannen kunde ta sig in i planet.

Säkerheten kritiseras

Nu kritiserar Skånepolisen säkerheten på flygplatsen.

- Det rör sig ju om ett så kallat skyddsområde, och då är det klart att det är allvarligt om en människa obemärkt kan ta sig ända in i ett plan, säger länsvakthavande befäl vid Skånepolisen till aftonbladet.se.

Han förklarar också att polisen till en början inte fick veta omfattningen av intrånget av flygplatspersonalen, och att det var därför som ingen polisanmälan gjordes direkt.

Andreas Lundvall är jourhavande säkerhetschef på Sturup. Han tycker inte att flygplatsen brister i sina säkerhetsrutiner. Han förklarar för Sydsvenskan att planet var öppet eftersom teknikern utförde servicearbete på det efter senaste flygningen. Obemannade plan är låsta, och stegarna körs bort vilket gör det omöjligt att komma in i dem.

Att polisanmäla händelsen menar Andreas Lundvall är polisens sak, och han säger att flygplatsen inte engagerar sig mer i fallet efter att polisen tog hand om mannen.

Ville åka hem

I måndags inträffade en liknande händelse på Landvetter flygplats utanför Göteborg. En man bröt sig under natten in på flygplatsen genom att klättra över ett säkerhetsstängsel och ta sig in genom en boardingtunnel. Han hade vistas ensam på flygplatsen i över fem timmar när han upptäcktes vid 05.30-tiden på morgonen. Enligt mannen själv ville han lifta till sitt hemland Albanien. Händelsen polisanmäldes och mannen misstänks nu för olaga intrång.

Tidigare artikel

Karin Thurfjell