”Polisen var nära att gripa mig”

NYHETER

Hagamannen kunde ha stoppats för sex år sedan

Natten då Niklas Lindgren våldtog den 22-åriga kvinnan vid Umeå universitet, var han mycket nära att gripas.

Men polisen misslyckades - och Hagamannen gick fri.

Dagens rättegång handlar om natten då Niklas Lindgren kunde ha stoppats.

Innan Hagamannen våldtog den 22-åriga kvinnan natten mellan den 18 och 19 mars 2000, antastade han en annan ung kvinna vid ett bostadshus i närheten av gamla brandstationen i Umeå. Niklas Lindgren grep tag i kvinnans kläder - enligt egna uppgifter för att han ville fråga om hon hade telefon.

Tappade bort mannen

Kvinnan skrämdes av attacken. Strax efter klockan ett på natten kontaktade hon polisen och lämnade ett tydligt signalement på den våldsamme mannen.

Vid 03-tiden satt dåvarande polismästaren i Umeå, Staffer Nilsson, i en bil på väg hem när han upptäckte en man som stämde väl in på signalementet. Nilsson förföljde mannen under flera minuter. Men istället för att gripa honom, försökte larma han sina kollegor till platsen - och tappade samtidigt bort mannen.

I polisförhör har Niklas Lindgren berättat att anledningen till att det dröjde fem år innan han överföll en kvinna igen, kan ha varit att han var så nära att bli tagen av polisen vid det här tillfället.

– Jag sov inte mycket den natten, har han sagt.

Kände sig förföljd

Det tog tid innan Staffer Nilsson fick telefonkontakt med polisens länskommunikationscentral för att berätta att han lagt märke till en misstänkt man. När han kom fram fick han veta att ett allvarligt brott hade inträffat uppe vid universitetet. Det var överfallet på den 22-åriga kvinnan, som nästan avled på grund av attacken.

Niklas Lindgren har själv uppgett att han efter våldtäkten på den 22-åriga kvinnan lade märke till både en civil och en målad polisbil. Hagamannen halvsprang, kände sig förföljd, och skrämdes av att polisen varit så nära att ta honom.

Han gömde sig i en källarnedgång en stund innan han slutligen vågade sig fram och gick för att sova i sin brors lägenhet.

Mia Carron