” Vad gör jag om det är fullt i mobilzonen?”

NYHETER

Läsarna om mobilfria zoner på bussar och tåg

Beslutet om att införa mobilfria zoner i SL-trafiken väckte mycket känslor.

Vad gör jag om det är fullt i mobilzonen, undrar en läsare som behöver kunna nås dygnet runt.

Följ debatten i Aftonbladet Forum – här är några av alla åsikter.

Flera läsare ifrågasätter hur zonerna ska fungera i praktiken.

”Hur ska jag kunna bry mig om var på bussen man får ha telefonen på eller inte. Det känns inte som något tänkbart alternativ att stå i en timme bara för att de lediga stolarna råkar finnas inom den mobilfria zonen”, skriver inze, som tycker att det skulle räcka med ett vänligt anslag om att inte tala i mobilen i onödan på bussen.

”Vad gör man när det är fullt i mobilvagnen”, undrar även DataRobin som är nätverkstekniker och behöver vara nåbar dygnet runt. ”Många inom andra yrken har samma tuffa verklighet”, skriver han.

Trängsel

”Vad händer ifall den delen av tex bussen där det inte är mobilfritt blir full? Får man inte prata i telefon fören det finns plats? Ska man behöva trängas i kön vid busshållplatsen för att hinna få en plats i mobil zonen? Med tanke på hur stort behovet av mobiltelefoni är förstår jag inte att dom ens kunde tänka tanken att börja med mobilfria zoner” skriver Rasmus.

Fader Alex gillar principen. ”Hur de löser detta med mobilfria zoner och sådana detaljer e väl fullständigt egalt? Det är väl kanon att man faktisk kan få VÄLJA? Om man vill vara "delaktig" i andras samtal över mobil, eller om man vill slippa?”, skriver han.

Privatliv

En av de största anledningarna till att många vill slippa mobilsamtal på bussar och tunnelbana är att man tvingas ta del av andras privatliv. Högljudda samtal tränger sig på, och det kan vara svårt att inte lyssna.

annan menar att privatsamtal är något man får stå ut med om man åker kollektivt - oavsett om de sker per mobil eller mellan passagerare. ”Om du inte vill lyssna på privata samtal borde du nog sluta åka kollektivt över huvud taget.”

Lace svarar: ”Ofta är det ju inte meningen att man "ska lyssna" men när personen med luren pratar så högt att man tror att det är en megafon som används då har man lixom inget val.”

Politik

”Detta handlar inte om mobilfria zoner utan om att den politiska majoriteten vill verka handlingskraftig inför valet eftersom de inte har åstadkommit något vettigt under den gångna valperioden”, skriver Nick Name.

Läsarna har flera kreativa förslag på andra zoner som skulle kunna inrättas.

”Jag skulle vilja sitta i den parfym- och tidningsprasselfria zonen, där man får prata i mobil samt ha pälsdjur. Går det att ordna?” undrar x3m.

”Jag vill ha en zon där man inte får ha Ryggsäck på sig på tågen. Barn och Barnvagnsfria vagnar måste vi oxå införa, vill inte ha massa skrikande barn omkring mig som stör när jag pratar i telefon” skriver PutteP.

Läs också:

Lotta Holmström