Dödade terrorist – med choklad

1 av 2 | Foto: Israels säkerhetstjänst uppges ha dödat Wadia Haddad med hjälp av förgiftad choklad.
NYHETER

Den palestinske terroristen var efterlyst, misstänkt för flygplanskapningar och mord.

Han lyckades hålla sig undan den israeliska säkerhetstjänsten. Tills man en dag fann hans stora svaghet och dödade honom - med choklad.

Den rundlagde läckergommen till terrorist, Wadia Haddad, hade ett starkt sug efter belgisk choklad - en sällsynt delikatess i 1970-talets Bagdad.

Det var där Wadia Haddad gömde sig, som en av ledarna för den militanta Folkfronten för Palestinas befrielse. Han misstänktes för flera flygplanskapningar och visste mycket väl att Israel var ute efter honom.

Levde försiktigt

Han levde därför mycket försiktigt. Men när det kom till choklad var hans sötsug starkare än misstänksamheten. Via en palestinier som stod honom nära lyckades den israeliska säkerhetstjänsten spåra honom och förgifta honom.

Haddad anade ingenting utan åt glupskt av den gode vännens exklusiva gåvor. Efter ett halvår var förgiftningen total och Wadia Haddad dog. Det skriver författaren Aaron Klein i nya boken "Striking Back", som handlar om Israels alltmer raffinerade förgiftningsmetoder.

Symptom på leukemi

Symptomen efter Haddads död tydde på leukemi. Av förgiftningen fanns inte ett spår.

- Elimineringen var väldigt framgångsrik eftersom alla terrordåd, i synnerhet flygplanskapningarna, minskade så fort han försvann ur bilden, säger Klein till nyhetsbyrån AP.

I "Striking back" skriver han även om fler förgiftningar. 1997 injicerade israeliska agenter Hamasledaren Khaled Mashaal med gift som skulle ha dödat honom inom 24 timmar. Men mordförsöket upptäcktes och Jordanien tvingade Israel att ge Mashaal ett motgift i tid.

Sedan Yasser Arafats död 2004 har rykten i arabvärlden antytt att även han förgiftades av Israel.

Karin Henriksson