Guillou: ”Bloggar består av pladder”

NYHETER

Underkänner offentliga dagböcker på nätet

Journalisten och författaren Jan Guillou är inte imponerad av trenden med bloggar på nätet.

– Vem bryr sig om anonyma människors pladder och dåliga anteckningar? undrar han.

Foto: BJÖRN LINDAHL

Han är en av Sveriges mest lästa författare och uppskattade och respekterade journalister. Men själv har han liten respekt för de som försöker sig på att skriva själva i så kallade bloggar på nätet.

– Den som har tid att svamla på nätet dagarna i ända kan inte ha någon seriös sysselsättning eller seriösa avsikter, säger han till aftonbladet.se.

Enligt honom är det för många som bloggar i Sverige och då blir det meningslöst.

– Alltför många människor som skriver offentlig dagbok tar ut varandra.

Enligt honom är det dessutom extra ointressant när människorna som skriver dagbok inte är kända för allmänheten.

– De har ingen offentlig betydelse, säger han.

En fråga om demokrati

Men han möter på hårt motstånd hos Aftonbladets bloggare och debattredaktör Lotta Gröning. Hon ser bloggandet som den nya tidens folkrörelse och som en utveckling av demokratin.

– Nu kan alla göra sin röst hörd bara man har tillgång till en dator. Varför är det bara folk med viktiga positioner som ska ha rätt att göra sin röst hörd? undrar hon.

Lotta Gröning är själv imponerad av många dagböcker på nätet. Hon har via sin blogg kommit kontakt med människor hon aldrig annars hade träffat. Lotta misstänker att de privata bloggarna kan ha större betydelse än vad Jan Guillou tror.

– Jag tror till och med att de kan påverka valutgången. Det är så typiskt att man underskattar vanligt folk. Men de som tror att det här bara är en fluga lever nog i fel värld. Kliv in och var med, säger jag!

Bloggarna rasar mot Jan Guillou:

Susanna Vidlund, Patrik Andersson